Uvijek smo iz nemogućeg izvlačili moguće

Uvijek smo iz nemogućeg izvlačili moguće

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji i Majčinog dana u svibnju idealna su prilika da se inspiriramo pričama naših 3plus članova, koji ove vrijednosti žive i dišu svaki dan pokazujući važnost obiteljske bliskosti, topline i povezanosti kao pokretačkih snaga na svim životnim područjima.

 

Obitelj Friščić iz Ludbrega prekrasan je primjer upravo takve obitelji koja svakodnevno živi vrijednosti zajedništva, tolerancije, međusobne potpore i iznad svega bezuvjetne ljubavi te u kojoj svaki, pa i najmanji član, ima svoje jednako važno mjesto. Ivan, magistar strojarstva, i Karolina, magistra prava, oboje zaposleni u struci, roditelji su četvero prekrasne djece u dobi od 6 godina do 4 mjeseca. Osim redovnih poslova, vlasnici su uspješnog OPG-a Friščić Ivan na kojem sade češnjak, batat, ukrasne tikvice i paulovniju, a odnedavno i obrta za izradu ukrasa i unikatnih predmeta, MAŠLEK kreativna stvaraonica, gdje u kratkim, ali jednako intenzivnim pauzama između sadnje i sjetve, izrađuju i prodaju unikatne rukotvorine, trenutno dječje ukrasne rajfove, trake i špange za kosu.

 

„Suprug i ja upoznali smo se s 15 godina i zajedno smo 21 godinu. Zvuči nevjerojatno s obzirom da imamo 36 godina, no zajedno smo odrasli, usvajali životne vrijednosti i postali odrasli ljudi kakvi smo danas. Upoznali smo u 1. razredu gimnazije, a nakon završene srednje škole, fakulteta i pronalaska relativno stabilnog zaposlenja te 12 godina „poznanstva” smo se vjenčali. Zajedno smo prošli sve, srednju školu, fakultet, moju dugotrajnu nemogućnost pronalaska posla u struci, neriješeno stambeno pitanje. Uvijek smo iz nemogućeg izvlačili moguće. I uspjeli!” započinje njihovu priču Karolina.

 

 

Nema plana, a sve je savršeno takvo kako je

 

S obzirom da se suprug i ona poznaju cijelu vječnost, izgradili su predivan odnos kojem danas svjedoči njihovo četvero djece.

 

„Zahvaljujući svim tim godinama prije djece, mi smo danas jedno drugome doslovno sve i djeca to osjećaju, a to je jednostavno nezamjenjivo i najljepše moguće što imamo u životu. Ponekad sam znala razmišljati jesmo li možda trebali prije sklopiti brak i imati djecu, s obzirom da smo prvo dijete dobili s 30 godina starosti. Ali kad pogledam unatrag, ne bih ništa mijenjala i sve je naprosto savršeno tako kako je. Jer život je takav. Nema tu plana”, iskrena je ova majka koja se trudi da kao obitelj provedu čim više vremena zajedno.

 

„Koristimo svaki slobodan trenutak, ma baš svaku priliku da smo zajedno. Bilo doma na kauču, na dvorištu ili na nekom predivnom izletu. S obzirom da su djeca još dosta mala, većinu vremena improviziramo i zapravo još uvijek stvaramo nekakve navike i rituale za koje želimo da postanu svakodnevni čim porastu”, pojašnjava ova mama koja je uistinu zahvalna za svaki zajednički dan te ga nastoji maksimalno iskoristiti.

 

Jer nisu svi bili takvi. Karolina nam je, naime, povjerila i velike životne izazove koje su kao obitelj, također zahvaljujući uzajamnom uvažavanju, zajedništvu i povezanosti, puno lakše svladali te iz svega izašli još jači i bliskiji.

 

 

„Nakon gubitka prve bebe, druga trudnoća je bila teška. Činilo se da je konačno krenulo malo lakše. I onda šok. Rodio se naš sin Rafael, treće dijete. Po porodu mu je dijagnosticiran neuroblastom, zloćudni tumor. Iako se činilo da je svijet stao, svijet se ipak „pokrenuo”, a kreće se i dalje. Rafael danas ima 2,5 godine i zdravo je dijete. U tom periodu nam je bilo najteže jer smo bili kao obitelj dosta razdvojeni. I tad smo koristili svaku priliku da smo doma zajedno jer smo samo tako imali snage prebroditi tu najtežu godinu. I kada pomisliš da je bilo dosta lošega za jedan život, ipak nije. Nažalost, prošli smo kroz još jedan spontani pobačaj, ali nakon toga dobili smo četvrto dijete”, priča mama o teškim razdobljima koja su sada srećom iza njih.

 

Moto: kamo jedan, tamo svi

 

Na pitanje kako svakodnevno izlaze na kraj s brojnim obiteljskim, a posebno poslovnim obavezama, s obzirom da gotovo svaki vikend kao izlagači provode na sajmovima i događanjima diljem sjeverozapadne Hrvatske, Karolina iznosi njihovo iskustvo i pokoje vrijedne savjete; zapravo, prije životne mudrosti.

 

„Ako prihvatiš činjenicu da si roditelj i da imaš malo dijete ili više njih, da se nitko drugi ne brine o njima osim tebe i tvog životnog partnera, sve postaje lakše. Razmišljajući na taj način, normalno nam je da uz djecu radimo gotovo sve. Od kućanskih poslova, poslova na OPG-u, poslova u obrtu, sudjelovanja na sajmovima, djeca su uvijek tu, bilo da pomažu ili se samo igraju pored nas. Oni su dio nas kako obitelji te kamo ide jedan, tamo idemo svi. To nam je definitivno moto. Iako se mnogima čini da je nemoguće bilo što raditi kad imaš malu djecu, mi smo se uvjerili u suprotno. Bez obzira na užurbanu svakodnevicu, tisuću obaveza, djeca su nam uvijek na prvom mjestu”, pojašnjava ova vrijedna kreativka koja na svom štandu prodaje isključivo pleteni češnjak raznih dimenzija.

 

 

Ne očekuj previše, a dobit ćeš najviše

 

Suprug i ona su veliki pustolovi, ljubitelji putovanja i obožavatelji prirode. Prije su mnogo putovali, a sada su aktivnosti prilagodili mogućnostima i potrebama djece. Dobar plan izleta i istraživanje destinacije te primjerena hrana, odjeća i ostale neophodne potrepštine, uz dozu improvizacije, njihova su dobitna „kombinacija”.

 

„Ako predvidiš neke stvari lakše je kad dođe „žuta minuta”. Uostalom, suprug i ja imamo zajedničke organizacijske smjernice pa je sve brže i lakše. Trenutno za naše izlete biramo djeci prilagođene lokacije, s igralištima i šetnjicama, a njima dopuštamo da budu mali istraživači. Najstariji sin već pokazuje ljubav prema prirodi i obožava planinariti. Trenutno nam je zapravo najveći izazov karakterna različitost djece pa pokušavamo zadovoljiti potrebe svakoga od njih”, ističe savjetujući kako se „ne očekujući previše, dobije najviše” pri čemu treba uživati u malim stvarima „jer su baš one savršene”.

 

Ujedinjeni narodi su 15. svibnja proglasili Međunarodnim danom obitelji upravo kako bi upozorili na značaj obitelji kao temeljne jedinice društva i naglasili njenu neprocjenjivu ulogu, a vjerujemo kako je ova 3plus priča idealan podsjetnik na to. Stoga svim našim članovima udruge želimo da ovaj dan provedu u radosti zajedništva i izražavanju ljubavi svim članovima svoje obitelji. Budite istinski prisutni sa svojim najbližima, stvarajte uspomene i iskoristite dragocjene trenutke života jer ljubav obitelji je uistinu najveći životni blagoslov.

 

OSTALE 3plus PRIČE