3plus priča obitelji Jarnjak

3plus priča obitelji Jarnjak

Povodom Međunarodnog dana obitelji donosimo vam inspirativan intervju sa supružnicima Jarnjak iz malog mjesta blizu Varaždina. Katarina je vrijedna članica našeg Upravnog odbora zadužena za volontere i podružnice.

 

 

Obitelji 3plus: Predstavite nam se i recite nam nešto o sebi.

 

Mario: Mi smo sedmeročlana obitelj Jarnjak. U braku smo 10 i pol godina. Imamo petero djece. Supruga je po zanimanju magistra socijalne pedagogije, a ja sam magistar animalnih znanosti. Svoje gnijezdo smo svili u malom mjestu blizu Varaždina. Htjeli smo biti u blizini grada, a s druge strane imati veliko dvorište te mir i slobodu koju daje manja sredina.

 

 

Obitelji 3plus: Kako se nosite s izazovima i radostima odgajanja petero djece?

 

Katarina: Prije svega bih rekla da je odgajati petero djece velika radost, a tek onda izazov. Nerijetko se susrećemo s pitanjem: “Zašto ste se odlučili za više djece?“, a naše pitanje bude: „A zašto se ne bi odlučili?“ Nama su djeca radost i sa svakim novim djetetom u obitelj stiže novo veselje pa nam je sasvim logično pitanje zašto se uopće zatvoriti prema tom daru. Za nas je svako dijete neprocjenjiv dar. Dar nama roditeljima, dar braći i sestrama, ali i cijeloj zajednici.

 

Izazova ima, no izazova ima i kad odgajaš jedno dijete. Na izazove gledam kao na priliku za rast. Što više izazova, to je više promišljanja i traženja rješenja. To jača naše veze i odnose unutar obitelji. Zahtijeva od nas međusobnu suradnju. Do sad je svaka teškoća za nas bila neka lekcija u kojoj smo nešto naučili i krenuli dalje osnaženi za još jedno životno iskustvo.

 

 

Obitelji 3plus: Kako organizirate svakodnevni raspored i kako pronalazite ravnotežu između obiteljskih obaveza i vlastitih interesa i potreba?

 

Mario: Supruga i ja, svaki na svom mobitelu, imamo zajednički kalendar u koji upisujemo sve zajedničke i pojedinačne obveze i aktivnosti. Pritom nas i alarm često podsjeti na iste da nam nešto ne bi promaklo. I to dobro funkcionira.  Meni je važno da prije odlaska na posao imam vrijeme za fizičku aktivnost i pripremu dnevnog plana. Kad moji ukućani još spavaju, imam svoje vrijeme da se pripremim za dan.

 

Katarina: Ono sto je meni važno da u svakom danu imam svojih barem 15 min u miru i tišini koje me uvedu i pripreme za dan. Ostatak dana koliko god da je proveden s djecom je u stvari samo moje vrijeme koje prilagođavam svojim interesima. Tako na primjer, opušta me pročitati dobru knjigu što je moguće uz djecu. Kad oni čitaju svoju knjigu ili crtaju, ja čitam svoju. Kad mi se ide van u prirodu, odem s djecom i tu zadovoljavam svoju potrebu za boravkom u prirodi. Kad želim isprobati neki novi recept, uključim i djecu u kuhanje. Nisam jedna od onih koja smatra da mi treba puno mog slobodnog vremena da bih bila zadovoljna.

 

Mario: Ono sto nam je važno da supruga i ja imamo naše zajedničko vrijeme. To nas puni i jača za sve obiteljske obveze. Supružnici su baza, temelj obitelji. Kad je temelj dobar, sve ostalo je nadogradnja.

 

 

Obitelji 3plus: Koje su najvažnije vrijednosti koje želite prenijeti svojoj djeci, i kako ih promičete u svakodnevnom životu?

 

Mario: Najvažnija vrijednost nam je vjera. To je najdragocjenija baština koju im možemo ostaviti. Nakon toga slijedi rad. Rad kroz fizičke poslove, ali i radne navike vezano za obrazovanje. Često uključujemo djecu u fizičke poslove na dvorištu. Tako zajedno s djecom vozim drva, grabimo lišće, brinemo o malom povrtnjaku i sl. U kući svatko brine za urednost svoje sobe. Važno pravilo je da svaki za sobom počisti nakon obroka. Ako je netko mali pa ne može, to radi stariji od njega. Veliki usisavaju te iznose smeće, dok mali pospremaju igračke. Svaka osoba ima svoj posao prilagođen svojoj dobi

 

Međusobno uvažavanje i poštivanje različitosti je nešto sto se u velikoj obitelji može lako trenirati s obzirom na suživot s različitim karakterima i osobnostima.

 

 

Obitelji 3plus: Kako su se vaši prioriteti i perspektive promijenili s rastom obitelji?

 

Katarina: S dolaskom svakog novog djeteta mijenjali smo se i mi roditelji. Svako dijete u obitelj donosi promjenu i novu reorganizaciju. Reorganizacija nas samih, ali i obitelji u cjelinu. Ono što su nama donijela naša djeca je više jednostavnosti i snalažljivosti. Nije isto ići u šetnju s jednim djetetom ili s troje djece. Tu je potrebna dobra logistika. Isto tako nije isto ići na put s dvoje djece ili s petero djece. Kao roditelji smo bili primorani pojednostaviti stvari. Tad smo shvatili da smo s jednim djetetom više komplicirali nego s njih petero. Zato često kažemo da nam je svako dijete dar uz koji je stiglo još nekoliko darova koji su nama roditeljima na osobni rast. Ono što je sigurno da sada s njih petero još više uživamo nego kad smo imali jedno ili dvoje djece.

 

Mario: Promijenilo se i naše slobodno vrijeme kojeg je očekivano puno manje, no bolje ga iskoristimo kad ga manje imamo jer ga iskoristimo na ono bitno, na prioritete. Neki naši prioriteti za koje smo nekad smatrali da su bitni smo promijenili. Shvatili smo da su neke stvari više stvar komfora. Isto tako, neki pothvati za koje smo mislili da ne možemo s djecom, shvatili smo s vremenom da možemo i s djecom. Tako je na primjer moguće otići i s djecom na dalje putovanje ili planinariti na neku goru.

 

Katarina: Jednom smo se susreli s komentarom da najbolje godine svog života trošimo na djecu i da smo zbog njih ograničeni oko nekih aktivnosti, no to je daleko od istine jer i s njima možemo puno toga. Ne mislimo da nešto propuštamo odgajajući više djece.

 

 

Obitelji 3plus: Što vas je motiviralo da imate veliku obitelj?

 

Mario: Preko nama nekih bliskih osoba smo vidjeli koliko su veće obitelji radosne i vesele te kako se obitelju oplemenjuju sa svakim novim članom. Još nismo upoznali obitelj koja žali jer ima više djece, no znamo neke koje žale jer se nisu odvažile na još jedno dijete.

 

Katarina: I ja sam sama iz veće obitelji i moja braća i sestre su meni jedni od najboljih prijatelja. I mi smo svojoj djeci htjeli omogućiti prijatelje za cijeli život. U većim obiteljima ima više obveza, ali ima i puno više zabave, djeca se brzo osamostaljuju, uče biti osjetljivi na potrebe drugih, bore se za sebe kad je to potrebno, rade puno zajedničkih i kreativnih aktivnosti, brže usvajaju neke vještine.

 

 

Obitelji 3plus: Kako podupirete individualne interese i talente svakog djeteta unutar velike obitelji?

 

Mario: Svako dijete ima neke svoje predispozicije. Važno nam je da se svako dijete u nečem nađe, da otkrije svoj talent i da ga „brusi“. Mi roditelji smo tu da mu pomognemo otkriti koji je to talent, a onda i dijete poticati na ustrajnost i marljivost oko tog talenta. Važno nam je da djecu u jednakoj mjeri potičemo na razvijanje talenata, da ono što smo omogućili jednom da omogućimo i drugom, trećem djetetu…

 

 

Obitelji 3plus: Koji su najveći izazovi života u velikoj obitelji, posebno u današnjem svijetu?

 

Mario: Izazov je vremenski uskladiti sve. U početku kad su djeca mala smo ograničeni vremenski, no kad malo porastu, samostalniji su pa smo i mi roditelji slobodniji. Jedan od većih izazova je kako se individualno posvetiti svakom djetetu, no uz dobru volju i kreativnost i taj se izazov može prevladati. Neke aktivnosti provodimo s djecom zasebno pa je to prilika za individualna druženja.

 

 

Obitelji 3plus: Imate li financijskih izazova i ukoliko da kako ih prevladavate?

 

Katarina: Imam dojam da danas u društvu vlada mišljenje da dijete predstavlja veliki trošak. Još kad ljudi krenu množiti troškove po djetetu s brojem djece, to se može činiti puno. No to nije tako. Financijski je svakako izazovnije kad je više djece, no naše iskustvo je da najviše novaca utrošimo na prvo dijete. Učimo djecu da ne moraju i ne mogu imati sve što požele, da mogu nasljeđivati odjeću i obuću jedni od drugih, i oni su to dobro prihvatili. U obitelji se zezamo da nam je podrum gdje skladištimo stvari naš dućan. Kad netko poželi nove tenisice, samo ode u podrum gdje je spremište i odabere što mu treba. Isto tako kad požele novu igračku, iznesemo kutiju s već zaboravljenim igračkama.

 

 

Obitelji 3plus: Kako izgrađujete snažne međusobne veze između djece i potičete zajedništvo u obitelji?

 

Mario: Zajedničko druženje te zajednički izleti, ali i individualni pristup svakom pojedinom djetetu je ono što nas jača i povezuje. Zajednička podrška nekom članu obitelji nam je vrlo važna. Tako na primjer, kad sinovi imaju utakmicu ili kći plesni nastup ili je u pitanju glazbena produkcija ili završna priredba, važno nam je da to dijete podrži cijela obitelj dolaskom na nastup ili utakmicu.

 

Katarina: Podrška i zajedništvo nije važna kad su samo posebni dani, gledamo da se veze osnažuju na svakodnevnoj razini. Tako nam je večer najljepši dio dana. Kad sve aktivnosti i obaveze završe, obično bude opuštenija atmosfera i svi se nađemo u istoj sobi. Dan uvijek završimo sa zajedničkom molitvom, čitanjem neke priče i prepričavanjem dnevnih dogodovština. To je i vrijeme kad se jedni drugima ispričamo za sve ono što nije valjalo tog dana, ali i da podijelimo lijepe trenutke tog dana. Nerijetko tu bude puno smijeha, pa čak i plesa i pjevanja pa djeca ne žele ići spavati.

 

 

Obitelji 3plus: Kako vaša obitelj slavi posebne prigode poput rođendana, blagdana ili obiteljskih tradicija?

 

Katarina: Kod nas se ustvari često slavi. Ako zbrojimo slavlja rođendana i imendana samo naše obitelji, ispada da je to 14 slavlja u godini. Dakle, jednom do dva puta mjesečno su veća slavlja. Obično za te dane uredimo kuću, posebna je pažnja poklonjena tom članu obitelji, kuha se i peče ono što je slavljeniku omiljeno i posvećuje se vrijeme samo slavljeniku. Važno je da i izvanjskim gestama pokažemo da je svaki član obitelji dragocjen.

Za blagdane se posebno pripremamo danima ili tjednima unaprijed i to budu posebno svečani dani kod nas. Pritom nam je važan sam proces, da se dobro zabavimo i nešto naučimo, nego sam ishod.

 

 

Obitelji 3plus: Kako ste kao roditelji naučili prilagođavati se različitim osobnostima i potrebama svakog djeteta unutar obitelji?

 

Mario: Nekad jedan roditelj više povlači, a nekad drugi roditelj. Nije jednostavno pomiriti sve potrebe, no važno je osluškivati. Nekad je vrijeme da se majka više uključi, a nekad tata. Svaki od njih je jedinstveni i originalan na svoj način i zato ne postoji univerzalna formula za svako dijete.

 

 

Obitelji 3plus: Koja je specifičnost vaše obitelji, na koje izbore, odluke i okolnosti ste posebno ponosni?

 

Katarina: Osim što po brojnosti ne spadamo u prosjek, specifični smo po tome što je kod nas uvijek bučno, živo, nikad dosadno i pretežno vedro. Obitelj smo koja voli sport pa pratimo razna prvenstva, navijamo i nerijetko organiziramo gledanje utakmica kod nas doma s obitelji i prijateljima. Volimo prirodu pa svako slobodno vrijeme boravimo vani. To nas opušta i povezuje. Boravkom u prirodi lakše dopremo jedni do drugih i slobodniji smo.

Ono što nam je važno da nismo fokusirani samo na svoju obitelj, nego se trudimo biti tu i za druge obitelji s kojima se međusobno družimo te i na taj način jačamo veze.

 

 

Želite postati dio Obitelji 3plus? Pridružite nam se OVDJE.

OSTALE 3plus PRIČE