3plus mame volonterke poručuju: darujte ono u čemu ste dobri ili vještiji od drugih

3plus mame volonterke poručuju: darujte ono u čemu ste dobri ili vještiji od drugih

Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. prosinca, pruža jedinstvenu priliku da volonterske organizacije i pojedince volontere učinimo vidljivima, približimo široj javnosti i potaknemo ostale da i sami postanu kotačić promjene.

 

Ovom prilikom razgovarali smo s dvije 3plus mame koje volontirajući imaju priliku pomoći drugima, ali i ukazati na probleme i potrebe oko nas. Jedna od njih je Barbara Bušić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Ružičnjak, prvoj osnovnoj školi za djevojčice u Hrvatskoj. Dosad je volontirala u raznim udrugama, Caritasovom domu za djecu u Brezovici, Kući „Sv. Vinka Paulskog u Oborovu”, Klinici za dječje bolesti, domovima za starije, Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i Caritasu Požeške biskupije. S volontiranjem se prvi put susrela još u srednjoj školi, gdje je kao učenica Katoličke klasične gimnazije počela volontirati u Caritasu Požeške biskupije što ju je samo potaknulo da svoje vrijeme nastavi velikodušno poklanjati drugima.

 

 

Korisno provedeno vrijeme koje ispunjava i usrećuje

 

„Na početku volontiranja nisam imala prevelika očekivanja, željela sam korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, a kasnije je to preraslo u nešto što me iznimno ispunjava i usrećuje. Motivacija za volontiranje bila mi je pružanje pomoći potrebitima, a željela sam i steći nova iskustva, testirati svoje granice te razviti kompetencije potrebne i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu i osobni razvoj“, pojašnjava Barbara, majka troje djece iz Zagreba koja volontira već petnaest godina, pri čemu ističe i veliku važnost suprugove podrške u usklađivanju poslovnih, obiteljskih i dobrovoljnih aktivnosti.

 

„Danas najčešće volontiram u župnom Caritasu Blaženog Augustina Kažotića. Najviše me usrećuje rad s djecom, razne kreativne aktivnosti i akcije koje provodimo. Kako radim u školi, trudim se svoju ljubav prema volontiranju prenijeti na djevojčice kojima predajem pa su već sudjelovale u akcijama Caritasa moje župe. Volontiranje nije samo skupljanje donacija za siromašne, kako mnogi misle. Ono znači izlazak škole u lokalnu zajednicu i doprinos učenika u razvoju iste. Pritom, škola prepoznaje postojeće potrebe te angažirajući potencijale učenika, pokušava dati primjeren odgovor. Volontirajući, učenici razvijaju odgovornost prema lokalnoj zajednici, različite vještine, stječu nova znanja te, najvažnije, shvaćaju vrijednost volontiranja i vide ga kao svoj doprinos općoj dobrobiti”, navodi ova volonterka čije su učenice i kroz projekt „Tko je moj bližnji” volontirale u raznim udrugama i ustanovama.

 

Uz nova iskustva, znanja i vještine do bliskih prijateljstava

 

Kao najvrjednija iskustva volontiranja izdvaja razvijanje odgovornosti i organizacijskih vještina, pri čemu joj stečene vještine i iskustva pomažu u svakodnevnom životu, kako obiteljskom tako i poslovnom. „Svako moje volontiranje donijelo mi je neko novo praktično iskustvo i niz novih organizacijskih kompetencija za bolje i brže snalaženje u raznim poslovima. Kroz volontiranje sam naučila biti strpljiva i tolerantna u radu s ljudima, djecom i mladima te uvidjela važnost timskog rada jer međusobna sloga dovodi do bolje učinkovitosti. Ljudi koje sam upoznala tijekom godina volontiranja, nekad toliko mi slični, a opet toliko različiti, postali su mi jedni od najbližih prijatelja i uveliko obogatili moj život”, kaže Barbara opisujući najznačajnije benefite i pozitivne učinke koje ostvaruju oni koji radost pronalaze u pomaganju podupirući ciljeve do kojih im je stalo.

 

 

Prilika za volontiranje je mnogo

 

Navodi i kako je prilika za volontiranje mnogo, pri čemu je volonterski rad uistinu nešto posebno jer se djelovanjem u svojoj lokalnoj zajednici doprinosi stvaranju boljeg društva općenito. „Volontirati se može u bolnicama, udrugama, staračkim domovima i u organizacijama za djecu i mlade. Svatko tko je ikada razmišljao da se uključi u bilo kakav oblik volonterskoga rada, neka to učini što prije jer će imati predivno životno iskustvo. Volontiranje je vrlo velikodušan i human čin. Biti volonter za mene znači biti bolja osoba, osoba koja može pomoći drugima i zajednici”, zaključuje majka desetogodišnjeg Benedikta, petogodišnje Brune i trogodišnje Beate, koja sina često vodi sa sobom dok pomaže pri učenju djeci u župi pa ne čudi da i sam već pokazuje veliki interes za pomaganjem.

 

Da volonteri čine velike, nevjerojatne stvari, pri čemu su motivi za volontiranje različiti, pokazuje i primjer Andree Oroš, psihoterapeutkinje, suosnivačice centra za osobni rast i razvoj „Pričaj mi o sebi”, osnivačice i administratorice Facebook grupe „Pomoć obiteljima”, osnivačice inicijative „Catholic cro women – žene poduzetnice s Kristom”, a ujedno i volonterke u obiteljskom savjetovalištu Caritasa, gdje radi s bračnim parovima i pojedincima koji osjećaju potrebu za psihoterapijom ili radom na sebi.

 

 

Isplati se svaka minuta uložena u drugoga

 

Ona otprilike 10 posto svojeg vremena namijenjenog radu, koji joj osigurava egzistenciju, posvećuje volontiranju. „S obzirom na svoje zanimanje, najviše se bavim samohranim majkama s više djece, bračnim krizama i mlađim osobama koje traže odgovore na pitanja „tko sam ja“. Unutar svakog projekta posvetim barem 10 posto kapaciteta osobama kojima nedostaju različiti resursi. Posljedično, ključni dio realizacije često bude upravo volonterski dio, gdje si srcem prisutan, iako možda na prvu nema koristi „na vidiku” . No, po završetku projekta „naplaćena” je svaka minuta „uložena” u drugoga” , navodi Andrea koja u katoličkoj školi „Lotršćak“ organizira akcije gdje se sakupljaju namirnice i higijenske potrepštine, te podmiruju računi samohranim roditeljima ili obiteljima s više djece, dok u grupi „Pomoć obiteljima“ objavljuje potrebe pojedinih obitelji koje kasnije obilaze i opskrbljuju svim potrebnim. Ondje je prije svega „logističarka”, s obzirom da spaja potrebite i one koji žele nešto donirati, dakle, ne prikupljaju se donacije, već razmjenjuju dobra, odnosno obavlja kupnja za potrebite od strane donatora ili plaćanjem njihovih računa direktno davateljima usluga.“

 

Kako se volontiranje odnosi na specifičan oblik ponašanja putem kojeg osobe pružaju pomoć drugim osobama, grupama i organizacijama kojima je pomoć potrebna ili društvu u cjelini, zanimalo nas je što ju je motiviralo da krene u toliko smjerova. „Razmišljajući o smislu života i talentima koje smo dobili kao dar, spoznala sam da bih „ako želim biti odgovorna prema daru života”, svoje talente trebala „dati na raspolaganje zajednici”. A kako i gdje najbolje „sebe darovati” nego kroz ono u čemu je čovjek dobar ili vještiji od drugih jer je to „nešto” što uvelike doprinosi boljitku one druge osobe. Iskreno, jako mi je lako danas govoriti o volontiranju, jer su plodovi koje uživam svaki dan u svom životu nastali upravo kao posljedica odluke o volontiranju”, kaže ova majka četvero djece opisujući neke od razloga dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, truda, znanja i vještina.“

 

Uz motiviranost, zahvalnost i ustrajnost do osobnog rasta u svim područjima

 

Zanimalo nas je i što ju je motiviralo da započne, ali i ustraje u volonterskom radu, a Andrea je iskrena oko svojih počeka i očekivanja koja je imala pojašnjavajući zašto je u početku često bila „sebična i naivna po pitanju „koristi” koje je očekivala kao volonter.”

 

„Tada mi je bilo važno da osobe, koje „primaju” nešto od mene, budu zahvalne, da mi bližnji budu podrška i da moja čežnja za pomoći drugima svakako nosi pohvalu meni važnih osoba. Moram napomenuti da nije bilo tako, no danas mi je drago zbog toga. Naime, u početku sam imala velikih frustracija i kriza oko očekivanja, odnosno načina kako i koliko se davati drugima, no nisam prestala s volontiranjem, iako sam često o tome razmišljala, s obzirom da nisam dobivala ono što sam očekivala. Ipak, dala sam si priliku rasti, tako da je posljedica bio osobni rast koji mi uvelike pomaže u poslovnim projektima, te me stavlja u poziciju da svojim primjerom pokazujem svojoj djeci kako funkcionirati u ovom mjerljivom svijetu, koji ponekad gubi osjećaj za vrijednosti.”

 

Kad se govori o dobrobitima koje se postižu volontiranjem, zanimalo nas je i je li najveća prednost volontiranja, osjećaj koji se javlja u ljudima kad pomognu nekome ili naprave nekakvo dobro djelo. „Najvrjednije iskustvo volontiranja za mene je činjenica da sve što mi dajemo od sebe, dolazi k nama nazad, no ne nužno sa iste adrese. Iz mojeg iskustva, „korist” je zagarantirana, no pitanje je samo je li osoba dovoljno strpljiva i ima li „oči” koje gledaju široko iznad svih mjerljivih stvari koje ga okružuju. Na taj način svatko može pronaći odgovore i upravo sam tako i ja doživjela najvrednija životna iskustva, svjedočeći da je čovjek stvoren da se daruje u bilo kojem obliku. Pitanje je nekad kako naći mjeru i što stječemo u odnosu sa drugima koji su potrebitiji od nas, no zapravo su oni naši „učitelji”, ne teret. I tako, družeći se s „učiteljima” po putu, svašta naučimo, a prije svega steknemo osnovne vještine za preživljavanje u današnjici kao što su: strpljivost, poniznost, razboritost, hrabrost, zahvalnost, odgovornost, kreativnost” , pojašnjava Andrea neke od karakteristika koja je razvila kao volonterka.

 

 

Volontiranje kao dugoročna garancija ispunjenosti, radosti i smislenosti

 

Osim razvitka znanja i vještina, kao dodatnu vrijednost navodi i osjećaj punine, radosti i zadovoljstva i da ste napravili nešto korisno za sebe i svijet oko sebe. „Ukoliko želiš nešto dobro za sebe, više se upoznati, rasti i postati bolji, okreni se prema „potrebitima” i posljedično ćeš dobiti toliko darova da to u ovom trenutku ne možeš uopće ni zamisliti. Nema tog šopinga niti tog skijanja koje ti može dati sve ono za čim čezneš u svojoj dubini. I da, 100% ti neće biti uvijek ugodno, korisno – odmah, ali dugoročno garantiram obilje smislenosti i blagoslova. Probaj i nećeš nikada zaboraviti da si nekome učinio život „ljepšim” ili lakšim” , zaključuje.

 

Studije pokazuju da volonteri žive četiri godine dulje, stoga ne dvojite ni trena i učinite prvi korak. U udruzi Obitelji 3plus zahvaljujući našim volonterima već četiri godine poboljšavamo kvalitetu obiteljskog života u Hrvatskoj, budite i vi dio te promjene i pridružite se našim volonterima. Jedno od najvećih zadovoljstava je biti dio dobrih djela – obratite nam se na info@obitelji3plus.hr!

OSTALE 3plus PRIČE