Održan okrugli stol “Bitan je tata”

Održan okrugli stol “Bitan je tata”

Udruga obitelji s troje ili više djece – Obitelji 3plus, u sklopu projekta Roditeljskim stilovima, talentima i savjetima do aktivnije roditeljske uloge okupila je brojne roditelje na online okruglom stolu “Bitan je tata”. Cilj okruglog stola bio je kroz iskustveni i znanstveni dio, te kroz dijalog obraditi temu uloge oca u psihološkom, emotivnom i sociološkom aspektu djetetova života, kao i čuti iskustva roditelja iz svakodnevice. Sudionici okruglog stola bili su psihologinja i majka dvoje djece Sandra Matošina Borbaš, otac petero djece Marin Mostarčić i majka troje djece Iva Janežić.

 

Sandra Matošina Borbaš na Okruglom stolu istaknula je kako su promjene u društvenim odnosima došle jer očevi preuzimaju nove vještine koje im omogućuju usklađivanje posla s roditeljskim obvezama. Očevi su naučili kućanske poslove za koje su prije bile zadužene samo majke. Promijenio se i odnos prema razvoju djece, pa očevi puno više čitaju i zanimaju se za razvojne faze djeteta. Uz sve to promijenio se i odnos između supružnika, oca i majke. Majke nisu samo kućanice i dadilje, nego ravnopravni partneri u obitelji. Također je naglasila važnu ulogu oca za dijete navodeći kako dijete koje uz sebe ima i oca i majku ima višestruke prednosti u razvoju socijalnih i intelektualnih vještina, otpornije je na stres, te bolje balansira svoje osjećaje i obveze. Biti roditelj nije lako, ali ne smijemo zaboraviti da i biti dijete isto nije lako. „Ne postoji recept koji nam kaže kako postati dobar otac ili majka. Roditelji bi trebali biti autentični, a to znači da trebaju govoriti što misle i činiti ono što misle da je ispravno i isto tako se ne osjećati krivim ukoliko shvate pogrešku. Ne postoje savršeni roditelji, niti savršeno dijete“, istaknula je Sandra.

 

Marin Mostarčić, otac petero djece, od kojih je najmlađi tinejdžer, opisao je iz svog iskustva kako očevi utječu na razvoj djece. Okupljenima na Okruglom stolu ispričao je kako je već s prvim djetetom, prije dvadeset i četiri godine, shvatio koliku žrtvu moraju očevi preuzeti na sebe kako bi odgojili djecu. Zbog teškog poroda svoje supruge, preuzeo je većinu posla oko novorođenčeta, od mijenjanja pelena, presvlačenja, šetnje i igre. Kao otac djeteta s posebnim potrebama ohrabrio je roditelje da se ne boje suočiti s istinom i da prihvate život baš takav kakav je. Marin ističe da su roditelji često preopterećeni vanjskim svijetom i da bi u odgoju promijenio samo to da sa svojom djecom provede još više vremena, jer kako kaže: “Obitelj me promijenila i učinila da i ja sazrijevam sudjelujući u odgoju svoje djece”.

 

Iva Janežić, majka tri djevojčice koje je dobila u dvije godine, ispričala je kako joj se život promijenio iz temelja od kad je dobila djecu. Istaknula je kako je svako dijete različito i svako dijete zahtjeva drugačiji pristup. Dobar odgoj uključuje puno truda i volje, ali i učenja, te je kao najvažnije istaknula kako je u odnosu s djecom bitna kvaliteta, a ne kvantiteta vremena provedenih s djecom te kako smatra da su i otac i majka jednako važni u odgoju djece.

 

Snimka okruglog stola pod nazivom „Bitna je tata“ dostupna je na YouTube kanalu udruge Obitelji 3plus.

 

Cilj projekta Roditeljskim stilovima, talentima i savjetima do aktivnije roditeljske uloge, koji je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, je osnažiti roditelje u Hrvatskoj za kvalitetnije preuzimanje i poštivanje roditeljskih uloga. U prvom dijelu projekta brojni očevi i majke iz cijele Hrvatske kroz studeni i prosinac 2021. godine sudjelovali su na besplatnim online radionicama. Voditeljica radionica, psihologinja Sandra Matošina Borbaš na radionicama je obuhvatila teme mentalnog zdravlja roditelja, uloge oca u životu djece, roditeljskih granica u odgoju, komunikacije roditelja i djece i pripreme roditelja za školu, koje su roditeljima omogućili nova znanja i vještine te će vjerujemo i dugoročno povećati kvalitetu njihovog života kao i života djece.

OSTALE VIJESTI