Priopćenje povodom najave ukidanja mjere roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu

Priopćenje povodom najave ukidanja mjere roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu

Grad Zagreb je 5. studenoga otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Kao što se može iščitati iz prijedloga navedene Odluke, a što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare potvrdila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, mjera roditelj odgojitelj se ovime praktički ukida, i to ne samo za potencijalne nove korisnike, već čak i za postojeće.

 

Udruga Obitelji 3plus smatra da je ovakav prijedlog Odluke potpuno neprihvatljiv. Ponovno ističemo kako se stečena prava za postojeće korisnike mjere roditelj odgojitelj ne smiju umanjivati, a posebno ne oduzimati. Postojeći korisnici mjere roditelj odgojitelj donijeli su dugoročnu odluku kada je primjerice jedan od roditelja dao otkaz, potpuno se posvetio obitelji i odgoju djece, a cijela obitelj je tome prilagodila svoje financijske, kreditne, stambene i organizacijske obveze. Oduzimanje bilo kakvih stečenih i ugovorom definiranih prava diskriminacija je svih postojećih korisnika mjere roditelj odgojitelj.

 

Udruga Obitelji 3plus u javnom savjetovanju Grada Zagreba o predmetnoj mjeri, koje je održano u siječnju 2020. godine, iznijela je niz konkretnih prijedloga prilagodbe mjere roditelj odgojitelj za nove korisnike, s ciljem da mjera i dalje bude atraktivna budućim korisnicima, a istovremeno i održiva za provedbu. Naši prijedlozi koje smo uputili u tom javnom savjetovanju dostupni su ovdje: https://obitelji3plus.hr/2020/01/10/priopcenje-povodom-otvaranja-savjetovanja-vezano-uz-mjeru-roditelj-odgojitelj-u-gradu-zagrebu/.

 

Udruga Obitelji 3plus u više je navrata isticala potrebu da se mjera roditelj odgojitelj, kao najkonkretnija mjera demografske i obiteljske politike, implementira i na nacionalnoj razini, što u svojim nastupima često ističu i vodeći hrvatski demografski stručnjaci. U korist tome idu i podatci Državnog zavoda za statistiku iz kojih je vidljivo da je mjera roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu utjecala na to da su se majke u većem postotku odlučile imati više od dvoje djece. Naposljetku, jedno od predizbornih obećanja Hrvatske demokratske zajednice još 2016. godine (vidljivo u službenom izbornom programu „Vjerodostojno“, str. 57) glasilo je: „Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja – odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece“. Koliko još trebamo čekati na potez nadležnog ministarstva i/ili Vlade da se realizira ovo obećanje?

 

Ovo priopćenje dostupno je u cijelosti i OVDJE.

OSTALE VIJESTI