Održana Glavna skupština Europske konfederacije velikih obitelji

Održana Glavna skupština Europske konfederacije velikih obitelji

Dana 19. studenoga održana je Glavna skupština Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC-a, koju čine predsjednici udruga koje okupljaju velike obitelji iz cijele Europe. Udrugu Obitelji 3plus predstavljao je predsjednik udruge dr. sc. Ivan Malbašić. Skupštinom je predsjedala predsjednica ELFAC-a Regina Maroncelli, a moderirao ju je Raúl Sánchez, glavni tajnik ELFAC-a. Sjednica je zbog epidemioloških razloga već drugu godinu zaredom održana online.

 

Nakon pozdravne riječi predsjednice ELFAC-a, Raúl Sánchez izvijestio je o najznačajnijim aktivnostima ELFAC-a u proteklih godinu dana, a njihov sustavan pregled dostupan je na mrežnim stranicama ELFAC-a. Predstavljen je i plan projekata i aktivnosti za buduće razdoblje. Predstavljena je i odluka Upravnog odbora ELFAC-a koji je donio odluku o proglašenju nove Europske velike obitelji godine, a riječ je o talijanskoj obitelji Mosca Pesenti.

 

U nastavku Glavne skupštine predstavnici članica ELFAC-a izvijestili o najvažnijim aktivnostima u proteklih godinu dana. Predsjednik udruge Obitelji 3plus dr. sc. Ivan Malbašić istaknuo je najznačajnije događaje koji su obilježili 2021. godinu, i to kako slijedi:

 

  • Najvažniji događaj za udrugu Obitelji 3plus u proteklih godinu dana bilo je uručenje nagrade za Europsku veliku obitelj godine koju je ELFAC za 2020. godinu dodijelio hrvatskoj obitelji Toljanić. Nagradu obitelji Toljanić uručio je glavni tajnik ELFAC-a Raúl Sánchez, a svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
  • Povodom tri i pol godine djelovanja udruge Obitelji 3plus Hrvatsku je 13. srpnja posjetila predsjednica ELFAC-a Regina Maroncelli te se tom prigodom sastala s Upravnim odborom udruge Obitelji 3plus.
  • Udruga Obitelji 3plus je u 2021. godini prešla broj od 1000 učlanjenih obitelji, a pred kraj godine u udrugu je učlanjeno već preko 1500 3plus obitelji.
  • Održali smo nekoliko online edukacija o načinima na koji djeca koriste Internet, a posebno smo ponosni na projekt educiranja djece o digitalnoj pismenosti, koji provodimo s udrugom PWMN Hrvatska i u suradnji s partnerskim poduzećima.
  • Ponukani predrasudama i neprimjerenim medijskim napisima o velikim obiteljima, proveli smo veliko istraživanje koje je pokazalo da su 3plus obitelji vesele i umorne, ali s jasnim ciljevima.
  • U medijskim nastupima naglašavamo kako je krajnje vrijeme da se o obiteljima prestane govoriti kao o trošku i da ih se promatra kroz rashodovnu stranu proračuna. Umjesto toga, kod kreiranja obiteljskih i demografskih mjera na obitelji bi trebalo gledati kao na investiciju i poticaj, i to u najvažniji segment društva.
  • Izložen je problem s Gradom Zagrebom, s obzirom na to da nova gradska vlast pokazuje jasnu namjeru da drastično smanji, pa čak i u potpunosti ukine niz obiteljskih mjera i politika. Ukoliko se to dogodi, za očekivati je da će Grad Zagreb izgubiti i status europskog grada prijatelja obitelji.

OSTALE VIJESTI