Biti roditelj u pandemiji – najava online radionica

Biti roditelj u pandemiji – najava online radionica

Udruga Obitelji 3plus započela je s provedbom projekta „Roditeljskim stilovima, talentima i savjetima do aktivnije roditeljske uloge“ koji je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Kako bi osigurali regionalnu zastupljenost sudionika kao partneri na projektu sudjeluju dvije udruge obitelji sa četvero i više djece, udruga „PRO VITA 4+“ iz Slatine i „KLUB 4+“ iz Splita. Ovim će se projektom oblikovati nacionalna medijska kampanja o važnosti preuzimanja aktivnije roditeljske uloge očeva. Smatramo da je uloga očeva često zanemarena te da joj se ne pridaje dovoljno važnosti u aktivno uključivanje u obiteljski život.

 

Istraživanje koje je provela Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba jasno pokazuje kako je pandemija COVID-19 imala veliki utjecaj na obitelji i roditelje te je pred njih stavila nove zahtjeve i nove uloge koje su primorani ispuniti. “Istraživanje je pokazalo kako čak 80% roditelja smatra kako im razne brige barem ponekad otežavaju ulogu mame ili tate. Online nastava i promjene u rutini dovele su do toga da 26,1% roditelja primjećuje nedostatak motivacije djece za učenjem, a 19,3% roditelja navodi izazov balansiranja između roditeljskih obaveza. Pokazalo se i kako su neke obitelji ranjivije, poput jednoroditeljskih, a u kontekstu indikatora mentalnog zdravlja, mnogi roditelji se suočavaju sa depresivnošću, anksioznošću i stresom“, navodi dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.

 

Roditelji su tijekom pandemije postali učitelji, odgajatelji, treneri i prijatelji. Sve te uloge otežale su roditeljima odgoj djece, smanjile kvalitetu života djece i usporile njihov psihofizički razvoj. Kako bi osnažili roditelje novim znanjima i vještinama te im pružili podršku u odgoju djece te kako bi se lakše i efektivnije nosili s izazovima koje je pandemija stavila pred njih, projekt donosi šest besplatnih online radionica namijenjenih majkama i očevima. Online radionice će voditi psihologinja Sandra Matošina Borbaš. Prva u nizu online radionica održat će se u srijedu 10. studenoga 2021. s početkom u 19 sati pod nazivom Mentalno zdravlje – o čemu zapravo govorimo. Na radionicama mogu sudjelovati roditelji iz cijele Hrvatske, uz prethodnu prijavu. Pozivamo Vas da nam se svake srijede, od 10. studenoga do 15. prosinca 2021. godine priključite na online radionicama koje obuhvaćaju zanimljive teme kao što su Mentalno zdravlje – o čemu zapravo govorimo, Dječji stres, Biti tata – mogu li i mama i tata, Roditeljstvo – granice u odgoju, Komunikacija roditelja i djece i Priprema roditelja za školu.

 

Sve dodatne informacije o projektu i radionicama možete pronaći na našem Facebook i Instagram profilu.

OSTALE VIJESTI