I najgori ručak koji mama skuha je najbolji ručak

I najgori ručak koji mama skuha je najbolji ručak

Upoznajte članicu udruge Obitelji 3plus Zrinku Janković i projekt / portal „Mamin ručak“ koji realizira sa svojom 3plus obitelji. „Ovaj portal namijenjen je svim zaposlenim majkama, majkama na porodiljnom, majkama dojiljama i svima onima u kojima ‘mamin ručak’ budi posebnu emociju. U moru svakodnevnih obveza koje sa sobom nosi majčinstvo, ideja nam je pomoći vam pronaći odgovor na svakodnevno pitanje: Što sutra kuhati za svoju obitelj?, objašnjava 3plus mama Zrinka na svom blogu Mamin ručak.

 

Za početak, predstavite nam sebe i svoju 3plus obitelj.

„Moju 3plus obitelj čine suprug Ivan, sinovi Duje (8), Luka (6), Karlo (2) i ja, Zrinka, blažena među dečkima. Vesela smo obitelj kojoj nikada nije dosadno. Kod nas uvijek netko plače, skače, viče, smije se. Tišina se rijetko osjeti. Volimo izlete, piknike i boravak na svježem zraku. Obožavamo zajedno planirati obiteljske vikende i putovanja. Minimalno provodimo vrijeme pred ekranima. Više nas veseli boravak u šumi, planinama, moru ili na dječjem igralištu. Imamo jako puno malih i velikih prijatelja s kojima provodimo slobodno vrijeme. Volimo zajedno kuhati i družiti se za stolom, koji je polazna točka svakog razgovora i izvor ideja.“

 

Kako je nastao projekt Mamin ručak?

„Jedan dan promatrajući djecu za stolom, kako jedu fino, pristojno, bez zanovijetanja, pomislila sam u sebi – uspjela sam! Svo troje djece u nekoj fazi bilo je izbirljivo po pitanju hrane, a još k tome i alergično na jaja, mlijeko i orašaste plodove. Slika nije bila nimalo idilična kao danas. Gledajući njih bila sam ponosna što sam im usadila zdrave prehrambene navike. I tada mi je sinula ideja – budimo inspiracija! Pokažimo drugima kako kuhamo zajedno i koliko je važno da djeca svaki dan jedu kuhani obrok. I tako je nastao Mamin ručak. Nije bilo pitanja „Kako? Kada? Hoćemo li uspjeti? Imamo li vremena za to?“, samo smo krenuli i sve su se kockice posložile kao da smo godinama smišljali ideju, a ne kao da je ona nastala u trenu.

 

Dva starija sina su bila oduševljena idejom. Mogu reći da su oni pokretači svega, jer ih mnogo puta pitam za savjet i uvijek mi daju onaj dječji, iskreni odgovor koji mi treba, a koji meni nikada ne bih pao napamet, jer mi odrasli u glavi i najjednostavniju stvar zakompliciramo. Svjesna sam važnosti zdrave i uravnotežene prehrane na zdravlje djeteta i želim drugim majkama biti poticaj da kuhaju za i zajedno sa svojom djecom. Rečenica: Nemam vremena! – nije opravdanje. Zbilja, nije potrebno stajati dva sata pokraj štednjaka da obitelji ponudimo kvalitetan obrok. Možemo ga poslužiti i za manje od 45 minuta, a toliko vremena svi imamo u danu, zar ne?

 

Živimo užurbanim tempom, jedemo s nogu, a svoju obitelj viđamo usput. Svrha maminog ručka je okupiti obitelj za stolom, ugasiti televiziju, maknuti mobitele, jesti i razgovarati sa svojim najmilijima. Time stvaramo zdrave navike, povezanost i ulažemo u budućnost svoje djece. Kao i sve majke, obavljam mnogobrojne poslove u danu i mogu reći da me Mamin ručak zbilja veseli i ispunjava. Svi me pitaju: Kako to sve stigneš? Ne znam kako, ali stignem jer to volim i želim. Znam pisati do kasno u noć, kada jedva gledam. Ali tada imam najviše mira i to me zbilja veseli i nije mi teško. Usrećuje me stvarati jednu novu, pozitivnu priču sa svojom djecom, a usput kvalitetno provodimo vrijeme zajedno.“

 

 

Mamin ručak nije samo još jedna kulinarska internet/facebook/instagram stranica. Što sve zainteresirani posjetitelji mogu na njoj naći?

„Mamin ručak je moj pogled na dojenje, uvođenje dohrane, moj pogled kako kuhati djeci da budu zdrava i jedu raznovrsno. Hrana nije samo obrok, ona je zdravlje, način i stil života. Sve blogove na stranici pišem iz vlastitog iskustva. Bez uljepšavanja i filtera. Internet je prepun slika savršenih majki, a ja želim prikazati realnu sliku majčinstva. Ako mi je taj dan zagorio ručak i on je zaslužio biti na blogu, jer se iza tog zagorenog ručka krije puno dublja priča koju samo majka zna.

Fotografije jela su jednostavne. Bijeli tanjur i jelo na njemu, bez dekoracije i dodatnog sadržaja. Fokus je na onome što je na tanjuru i jednostavnosti. Jela koja su prikazana na stranici maminrucak.hr su svakodnevna jela s lako dostupnim namirnicama. Ona služe kao inspiracija što kuhati od ponedjeljka do petka, kada nam i treba najviše jednostavnosti, zar ne? Mamin ručak je više od suhoparnog recepta. On je emocija koju samo majka može dati svojoj obitelji. To je okus koji se pamti. Možemo svi skuhati ručak po istom receptu, ali finalni proizvod je uvijek drugačijeg okusa i arome, jer svaka mama u njega doda poseban začin ljubavi koji osjeća prema svojoj obitelji. Eto, to je mamin ručak!“

 

Imate tri sina. Na koji način oni sudjeluju?

„Oni zbilja uživaju stvarati Mamin ručak! Često mi znaju postavljati pitanja: Što danas kuhamo?, Da li danas snimamo?, Mogu li ja danas biti glavni kuhar? Raduje ih kada zajedno kuhamo i odlazimo na tržnicu i u trgovinu. Stariji sin koji je, od njih trojice, bio najveći izbirljivac, sada je glavni za sastavljanje tjednih jelovnika. Na njegovom se jelovniku nalaze razna variva, juhe, riba, tjestenina s povrćem i tako obožavano pohano meso. Srednji sin obožava raditi kolače. Izmišlja recepte iz glave. Najmlađi sin ima dvije godine i njemu baš nije jasno što se oko njega događa. Trenutno je zadužen za najveći nered u kuhinji i to mu ide – odlično! Suprug se ne voli miješati u kuhinju, on je glavni za degustaciju.“

 

 

Osim ukusnih i jednostavnih recepata sa sezonskim namirnicama, na blogu maminručak.hr možete naći i informacije o tome kako organizirati kuhinju, vrijeme, novčanik te savjete o dojenju, dohrani beba i važnosti tjelesne aktvnosti djece i odraslih, što je u današnje vrijeme od velike pomoći.

OSTALE VIJESTI