ELFAC dobio savjetodavni status u UN-u

ELFAC dobio savjetodavni status u UN-u

Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) zastupat će ideje i interese velikih obitelji u radu Ujedinjenih naroda (UN). ELFAC, u čijem je punopravnom članstvu i udruga Obitelji 3plus, započela je postupak odobrenja za dobivanje savjetodavnog statusa u UN-u u svibnju 2019. godine. Sjednice UN-ovog Pododbora za nevladine organizacije (UN NGO Branch Committee) održale su se tijekom svibnja i lipnja 2021. godine na kojima je ELFAC-u glasanjem odobreno dobivanje statusa. Ta je odluka dobila finalno odobrenje na plenarnoj skupštini Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC), koja je održana u srpnju.

 

Nevladine organizacije aktivno su uključene u rad UN-a još od samog osnutka 1945. godine. One surađuju s Tajništvom UN-a, ali i u programima, fondovima i agencijama na različite načine, kao i u dogovorima s državama članicama. Doprinose nizu različitih aktivnosti, uključujući i širenju informacija, podizanju svijesti, razvoju obrazovanja, zagovaranju politika, zajedničkim operativnim projektima, sudjelovanju u međuvladinim procesima te kroz doprinos u uslugama te tehničkom i stručnom znanju. Dogovore i konzultacije s nevladinim organizacijama omogućio je članak 71. Povelje UN-a pa je savjetodavni odnos s ECOSOC-om danas uređen i njegovom rezolucijom 1996/31.

 

Nevladine organizacije sa savjetodavnim statusom mogu prisustvovati na međunarodnim konferencijama i događajima te na njima davati pisane ili usmene izjave, organizirati popratne događaje, ulaziti u prostorije UN-a, imati prilike za umrežavanje i lobiranje. S druge strane, UN nastoji ojačati suradnju s nevladinim organizacijama u cjelokupnom sustavu UN-a te u svim područjima njihovog djelovanja. Isti status pojedinoj nevladinoj organizaciji omogućuje pružiti stručnu analizu o pojedinim temama izravno kroz praktična iskustva u tom području, služiti kao sredstvo za rano upozoravanje, pomagati u praćenju i provedbi međunarodnih ugovora, pomoći u podizanju javne svijesti oko relevantnih pitanja, imati značajnu ulogu u unaprjeđivanju ciljeva i zadataka UN-a te doprinositi važnim informacijama na organiziranim skupovima i događajima.
Stoga ECOSOC s jedne strane ima mogućnost iskoristiti vrijedne i stručne savjete nevladinih organizacija, dok s druge strane nevladine organizacije također imaju priliku izraziti svoje stavove te utjecati na rad Vijeća. Nevladine organizacije imaju specijalizirane kompetencije, praktična iskustva i fleksibilnost, što je od velike koristi za UN, dok ECOSOC omogućava nevladinim organizacijama priliku da svoje ideje i stavove predstave pred uistinu globalnom publikom te da pridonesu pojedinom cilju.

 

Vjerujemo da će savjetodavni status ELFAC-a u UN-u dodatno osnažiti obitelji s troje ili više djece te omogućiti razvitak projekata i programa usmjerenih na 3plus obitelji u svim članicama UN-a.

OSTALE VIJESTI