Upozoravamo na nedostatak sustavne podrške i prepoznavanje potreba višečlanih obitelji

Upozoravamo na nedostatak sustavne podrške i prepoznavanje potreba višečlanih obitelji

Povodom Međunarodnog dana obitelji, članica Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus Đurđica Mostarčić komentirala je za dnevne novine 24sata odnos institucija i politike prema obiteljima, posebno prema obiteljima s djecom, a onda dodatno i posebno prema obiteljima s više djece. Naglasila je potrebu da se prestane govoriti o troškovima ili rashodima kad se govori o djeci i obiteljima.

 

Moramo govoriti o ulaganju u obitelji. Za gospodarski razvoj ključni su ljudi, a bez djece, bez novih mladih ljudi koji žele raditi i stvarati, BDP može samo padati, kao i mirovine, a dugovi se povećavati. Kao što odgovarajućim mjerama nastojimo da ne nestane ugostiteljstvo, turizam i gospodarstvo općenito, na isti smo način već odavno trebali konkretnijim mjerama zaštititi, ili još bolje reći: osnažiti obitelji i djecu. Tome bi, među ostalim, doprinijela i mogućnost nabave vozila za velike obitelji bez dodatnih poreza, ili ukidanje godišnje obveze plaćanja poreza na cestovna motorna vozila jer obiteljima to nije luksuz, subvencija postojećih ili novih kredita (u Mađarskoj je mladim obiteljima omogućeno smanjenje otplate kredita ovisno o broju djece), produljenje prava na 100 posto naknade plaće za vrijeme bolovanja na razdoblje do sedme godine djeteta, te niz manjih mjera koje, kad se na kraju mjeseca sve zbroji, itekako značajno utječu na standard obitelji, zaključuje Mostarčić.

 

Mostarčić se osvrnula i na razne nelogičnosti i nefleksibilnosti s kojima se roditelji svakodnevno susreću. Vrtići su apsolutni problem sa svojim nekonkurentnim radnim vremenom, a žaloste nas najave o gradnji novih vrtića i škola, jer je zapravo glavno pitanje tko će ići u te vrtiće i u škole? Status majki odgojiteljica još uvijek je ograničen samo na Grad Zagreb, a i na to su se uglavnom odlučile majke s nižim primanjima, jer je ostalima ta mjera financijski i karijerno neisplativa. Svaki ozbiljan poslodavac koji drži do sebe imat će razumijevanja za roditelje, posebno višečlanih obitelji jer je zaista smiješno da danas trebaš uzeti dan godišnjeg da s djetetom odeš zubaru jer si naručen u vrijeme radnog vremena i slično. Roditeljima bi puno pomogla i opcija skraćenog radnog vremena, opcija fleksibilnog radnog vremena ili rada od kuće, koja treba biti stimulirana od strane zakonodavca za obitelji s djecom. A ne smijemo zaboraviti ni da su briga, stres i troškovi daleko veći ukoliko obitelj ima dijete s posebnim potrebama, istaknula je Mostarčić.

 

Udruga Obitelji 3plus intenzivno radi na promjeni slike o obiteljima u društvu te smo zahvalni za svaku obitelj koja nam se pridruži (besplatnim) članstvom jer samo zajedno možemo ukazati na ljepotu velikih obitelji i zaobići stereotipe poput onih da su velike obitelji socijalni slučaj, staromodne ili da ako imaš djecu možeš zaboraviti na karijeru. Nepostojanje sustavne podrške i neprepoznavanje potreba obitelji s više članova veliki je problem mladim ljudima kod donošenja odluka o braku i djeci. Banalan je primjer da kod kupnje obiteljske ulaznice za bazen, muzej ili kino to podrazumijeva dvoje roditelja i dvoje djece. To je primjer koji dobro ocrtava opće raspoloženje u društvu prema obiteljima s više djece i to želimo promijeniti, naglasila je Mostarčić, a cijeli članak može se pročitati na internetskim stranicama portala 24 sata.

OSTALE VIJESTI