Vesele i umorne, ali s jasnim ciljevima – takve su velike obitelji

Vesele i umorne, ali s jasnim ciljevima – takve su velike obitelji

U prosincu 2020. godine u medijima su objavljeni rezultati vrlo zanimljive studije o društvenoj stratifikaciji u Hrvatskoj. Studija je izazvala interes javnosti ne samo svojim sadržajem, nego i pratećom ilustracijom koja je objavljena u jednim dnevnim novinama. Na toj je ilustraciji niža klasa prikazana slikom velike obitelji u kojoj su roditelji vidno izmoreni, žalosni i raščupani dok pored njih skaču, viču ili plaču mnogobrojna djeca. Tipičan je to stereotip koji o velikim obiteljima vlada u hrvatskom društvu, a zapravo ne odgovara stvarnom stanju stvari.

 

Tim povodom je udruga Obitelji 3plus provela anketu među velikim obiteljima i to, po uzoru na objavljenu studiju o društvenoj stratifikaciji, kako bi provjerili situaciju u svim županijama Hrvatske. Rezultati ankete udruge Obitelji 3plus ukazali su na tri važne činjenice:

  • među velikim obiteljima postoje klasne razlike čiji trendovi slijede i trendove u populaciji koje je pokazala studija društvene stratifikacije,
  • velike obitelji u Hrvatskoj u pravilu nisu pripadnici niže klase,
  • djeca nisu financijsko opterećenje, teret i prepreka na putu samoostvarenja, već najveće bogatstvo te glavni izvor radosti i sreće.

Nadalje, 58% obitelji s troje ili više djece sebe svrstava u „radničku klasu”, dok je u uzorku 30% velikih obitelji koje pripadaju „srednjoj klasi”, a 12% anketiranih ispitanika svrstava se u „elitne” velike obitelji. Većina velikih obitelji (55% anketiranih) uspijeva pokriti svoje mjesečne potrebe i izdatke. Čak je 69% ispitanika iz radničke klase koji su zadovoljni kvalitetom osobnog i obiteljskog života, dok među „srednjom klasom” i „elitom” gotovo da i nema nezadovoljnih kvalitetom života iako i među njima postoje obitelji koje svoje potrebe ne uspijevaju pokriti svaki mjesec.

 

Bez obzira na očite i očekivane financijske izazove velikih obitelji i klasne razlike, ono s čime se sve anketirane velike obitelji podjednako slažu jest činjenica da djeca nisu financijsko opterećenje, teret i prepreka na putu samoostvarenja, već najveće bogatstvo te glavni izvor radosti i sreće. Istina je da u velikim obiteljima ima prostorne gužve (posebno u onim obiteljima koje žive u manjoj nekretnini), kao i organizacijskih izazova s obzirom na koordinaciju poslovnih, kućanskih i svih dječjih aktivnosti. Ali ono što treba cijeniti i što bi se možda moglo i naučiti od velikih obitelji jest upravo pozitivan stav koji većina velikih obitelji iskazuje: zadovoljstvo životom unatoč izazovima s kojima se svaki dan bore i ljubav prema djeci koliko god da ih u obitelji imaju.

 

Cijelo priopćenje udruge Obitelji 3plus povodom provedene ankete među velikim obiteljima pročitajte OVDJE.

OSTALE VIJESTI