Obitelji Toljanić uručena nagrada za Europsku veliku obitelj godine

Obitelji Toljanić uručena nagrada za Europsku veliku obitelj godine

U Vrbniku na otoku Krku uručena je nagrada za Europsku veliku obitelj godine koju je Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) za 2020. godinu dodijelila vrbničkoj obitelji Toljanić. Nagradu obitelji Toljanić uručio je glavni tajnik ELFAC-a Raúl Sánchez, a svečanosti je uz predsjednika udruge Obitelji 3plus Ivana Malbašića i članicu Upravnog odbora Udruge Đurđicu Mostarčić nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

 

Svečanost je počela uvodnim govorom predsjednika udruge Obitelji 3plus Ivana Malbašića, koji je među ostalim istaknuo kako je obitelj oduvijek bila, jest i bit će temeljna stanica društva. Uslijedilo je obraćanje Raúla Sáncheza, koji je nagradu za Europsku veliku obitelj godine usporedio s filmskom nagradom Oscar, istaknuvši da je ova nagrada svojevrsni Oscar za obitelji. Nakon što je glavni tajnik ELFAC-a uručio ovo vrijedno priznanje obitelji Toljanić, okupljenima se obratila Katarina Toljanić, majka 12-ero djece, zahvalivši u ime cijele obitelji što je na europskoj razini njena obitelj posebno istaknuta.

 

Čestitajući gospođi Toljanić na nagradi, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da na obitelji s više djece gleda prvenstveno kao na posvećenost žena i muškaraca odgoju djece. „To je nevjerojatno teško. Nekada je to bilo potpuno normalno, a sada imati više od troje djece, a kamoli dvanaestoro djece, zahtjeva od roditelja u svijetu očekivanja koja postoje od te djece, nevjerojatnu ne žrtvu, nego angažman i predanost“, rekao je predsjednik Milanović. „Ovo radi čega sam ovdje je moja fascinacija i divljenje tom malom broju ljudi koji imaju puno djece. Jer djeca nisu hir. Djeca su posvećenost, obaveza, rad, trud, dužnost dakle sve ono zbog čega i kako želimo vidjeti zajednicu u kojoj živimo, konkretno Hrvatsku“, zaključio je predsjednik Milanović.

 

Obitelj Toljanić je za ovu prestižnu nagradu nominirala udruga Obitelji 3plus u listopadu 2020. godine, a priznanje od strane ELFAC-a stiglo je u studenome iste godine. U nominacijskom pismu navedeno je među ostalim sljedeće: „Priča obitelji Toljanić započela je 1997. godine kada su se Katarina i Franjo vjenčali. Bračni par Toljanić vjerovao je u snagu obiteljskog zajedništva od samih početaka te su kroz svoj bračni život u 23 godine braka postali roditelji dvanaestero djece: Kate (23), Stjepana (21), Ljubice (20), Zlatka (18), Marije (17), Franice (15), blizanaca Mihaela (13) i Gabriela (13), Gašpara (11), Anđele (8), Karmen (6) i Luce (2). Kate je već zasnovala i vlastitu obitelj te je nedavno rođena i njena kćer Beata.“

 

Obitelj Toljanić prepoznatljiva je i po tome što uspješno vodi i obiteljski posao. „Obitelj Toljanić je još 1995. godine otvorila restoran, podrum pretvorila u konobu, nedaleko od vinograda sagradili su veliku vinariju, a 2016. godine i impresivni hotel koji je posvećen vinovoj lozi. Katarina je svome suprugu bila stalna podrška, a između ostalog, uredila je njihove poslovne prostore u Vrbniku – kušaonicu vina Gospoja, pizzeriju i konobu Žlahtina, luksuzni hotel Gospoja i prodavaonice vina u Rijeci. Obitelj Toljanić primila je niz nagrada vezano uz obiteljski posao, a Franjo je proglašen i hrvatskim menadžerom godine 2018. u kategoriji malih poduzeća.“, navedeno je među ostalim u nominacijskom pismu. Unatoč velikoj tragediji koja je lani zadesla obitelj, majka Katarina i dalje svjedoči obiteljske vrijednosti, a uspomenu na prerano preminuloga oca zauvijek će čuvati u srcima i sjećanjima.

 

Uz iskrene čestitke obitelji Toljanić, udruga obitelji 3plus posebno zahvaljuje glavnom tajniku ELFAC-a Raúlu Sánchezu i predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću što su svojom nazočnošću te iskrenim i lijepim riječima uzveličali svečanost uručenja nagrade za Europsku veliku obitelj godine vrbničkoj obitelji Toljanić. Zahvaljujemo i partneru udruge Obitelji 3plus u projektu Obiteljska kartica, poduzeću Fjok, koje je za ovu prigodu pripremilo poseban poklon paket za obitelj Toljanić.

 

Izvor fotografija: Ured Predsjednika RH, Ana Marija Katić.

OSTALE VIJESTI