Velike obitelji izvor su mnogih vještina

Velike obitelji izvor su mnogih vještina

Razgovarali smo s 3plus mamom Tatjanom, članicom udruge Obitelji 3plus, o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obveza te o primjerima koji joj pomažu u svakodnevnim situacijama. Naglasila je ljepotu velikih obitelji, kako se nositi s izazovima, ali i koje sve vještine stječu djeca u velikim obiteljima.

 

Članica Udruge, 3plus mama Tatjana, ispričala nam je kako je u njezinoj obitelji uvijek veselo i zabavno upravo zato jer su „sedmeročlana obitelj s četiri sina i kćerkom – i to u dobi od 1 do 11 godina starosti. Iako je kćerka jedina u društvu svoje braće, oni ju čuvaju, a ona je prava mala „ratnica” koja se itekako zna izboriti za sebe, ali i obraniti svoju braću ako treba.”

 

Mama Tatjana pričala nam je i o usklađivanju obiteljskih i poslovnih obveza: „Suprug je programer, a ja sam knjigovođa i trenutno sam na rodiljnom dopustu, pa mi je sad lakše jer sam stalno kod kuće. No i kad sam radila, suprug i ja smo podijelili odgovornosti oko djece i vođenja kućanstva, tako da smo jedan drugome olakšali svakodnevicu. Povremeno pratim neke „moderne” kućanice koje imaju YouTube kanale i koje imaju izvrsne savjete oko vođenja kućanstva, djece, organizacije, kupovine i slično, i mogu reći da sam uvela razne “inovacije” i u svoju obitelj i da odlično funkcioniraju. Na primjer, drugačije sam napravila organizaciju u kuhinji tako da si svako dijete može samo složiti doručak – sendvič, pahuljice, tost, palačinke i sl. To nam štedi vrijeme, a i djeca grade samopouzdanje jer mogu biti samostalnija. Također, za određene kućanske poslove potičemo djecu da ih sama obavljaju, ovisno o njihovim godinama, kao primjerice spremanje suđa u perilicu, briga oko rublja i perilice rublja, iznošenje otpada – razvrstavanje papira i plastike, pečenje palačinki, slaganje sendviča za mlađu braću i seku, i slično. Oni uživaju u ovakvim „mini zadacima”, a paralelno se uče odgovornosti i smatram da je to vrlo dobro za svakog člana naše obitelji.”

 

U svakoj obitelji postoje razni izazovi, od organizacijskih pa sve do vremenskih izazova, ali i mali sukobi zbog igračaka i slično. Tim povodom nam je mama Tatjana istaknula kako su „sukobi neizbježni, ali učimo djecu da budu milosrdna jedna prema drugima i da brzo praštaju. Učimo ih samokontroli, strpljivosti i zdravorazumskom razmišljanju, te koja ponašanja trebaju izbjegavati. Smatram da je važno da roditelji budu primjer dobrog ponašanja, no također kada i nisu primjer dobrog ponašanja, da priznaju pogrešku, ako treba da zatraže i oprost od djece i da na taj način dodatno doprinose stvaranju boljih ljudi jer to mi u velikim obiteljima činimo.”

 

Velike obitelji pravo su okruženje za stjecanje vještina koje će djeci koristiti u daljnjem životu, a 3plus mama Tatjana slaže se s time i nadopunjuje kako su „velike obitelji trening centar mnogih vještina i karakternih osobina koje se u sigurnom okruženju stječu u već ranijoj dobi. U velikim se obiteljima brzo uči kako dijeliti, upravljati vremenom i novcem, preuzimati odgovornost i naučiti da se započete stvari moraju dovršiti; kako se izboriti za sebe, izreći svoje mišljenje, ali naučiti i prihvatiti tuđe.” Uz to, naglašava Tatjana, starija su djeca primjer mlađoj djeci pa mlađa djeca brže i lakše uče iste stvari s manjim angažmanom roditelja jer je sve nekako „copy paste”. Ne postoji niti škola za roditelje, pa osim što braća i sestre mogu puno naučiti o međuljudskim odnosima unutar svoje vlastite obitelji, ubrzani tečaj imaju i roditelji. Sve to itekako svim članovima velikih obitelji pomaže da budu bolji prijatelji, radnici, poslodavci, jednog dana supružnici, roditelji – jednom riječju bolji ljudi.

 

S obzirom na to da smo u tjednu posvećenom mamama, mama Tatjana poručuje „mi mame smo najbolje mame svojoj djeci i tako se trebamo ponašati! Ganjati prašinu po kući nije uvijek najvažnija stvar na svijetu – zagrljaj, topli kakao i zainteresiranost za njihove „velike“ probleme preduvjet su za onaj pravi odgoj i bezbrižno djetinjstvo.”

OSTALE VIJESTI