Sudjelovali smo na tematskoj sjednici u Hrvatskom saboru

Sudjelovali smo na tematskoj sjednici u Hrvatskom saboru

U petak, 10. ožujka 2023., održana je tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora na temu Mladi i rješavanje stambenog pitanja na kojoj je kao panelist sudjelovao i član Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus dr. sc. Zlatko Stapić.

 

S obzirom na visoke cijene nekretnina, kao i visinu plaća u Hrvatskoj, postavljaju se opravdana pitanja hoće li državne subvencije doista pomoći mladima da riješe stambeno pitanje? Hoće li nove subvencije dodatno poremetiti tržište i izazvati daljnji rast cijena, te koje oblike priuštivog stanovanja treba poticati? Ova pitanja osobito su aktualna u turističkim središtima, u kojima se mahom stanovi adaptiraju za dodatno stjecanje prihoda od turističkog najma, a što ograničava dostupnost stanova za rješavanje stambenog pitanja.

 

Na sjednici su o ovoj temi govorili stručnjaci za demografiju i mlade, ekonomisti, predstavnici akademske zajednice i udruga civilnog društva koje su zainteresirane za temu. Sjednicu je predvodila predsjednica Odbora Vesna Vučemilović, a kao panelisti svoje iskustvo i/ili pogled na temu predstavili su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić, demograf dr. sc. Tado Jurić, te član Upravnog odbora Udruge obitelji s troje ili više djece dr. sc. Zlatko Stapić. Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava u koju su se uključili ostali sudionici tematske sjednice.

 

Član Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus dr. sc. Zlatko Stapić naglasio je da se udruga Obitelji 3plus zalaže za uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka s progresivnim rastom kako raste broj djece u obitelji, rad na pola radnog vremena s punom plaćom i subvencioniranje dječjih vrtića u cijeloj Hrvatskoj, a kao važnu demografsku mjeru istaknuo je sufinanciranje energetske učinkovitosti i troškova energenata, jer blizu 65 % kućanstava s većim brojem djece troši više od 30 % svojih primanja na energente. Dr. sc. Zlatko Stapić je također naglasio važnost subvencioniranja obitelji, a ne samo mladih, te da je kod dodjela subvencija ili određenih pogodnosti važno uzimati i broj djece. Ukazao je na problem velikih financijskih pritisaka na obitelji s troje ili više djece zbog poskupljenja hrane, energenata i cijena troškova života općenito. Predložio je razmatranje vraćanja mjere oslobođenja od poreza kod kupnje prve nekretnine, te uvođenje mjere koje bi pogodovale ubrzanom i jeftinom postupku dobivanja dozvola za gradnju obiteljskih kuća. I za kraj, rekao je da su obitelji s troje ili više djece jednadžba s potencijom rasta.

 

Izneseno je još mnogo zanimljivih i informacija i materijala od kojih izdvajamo one najvažnije za obitelji s troje ili više djece:

  • Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio je projekt uređenja stanova u staroj gradskoj jezgri grada Dubrovnika koji će po niskoj cijeni najma biti ustupljeni obiteljima s troje ili više djece. Kako bi očuvali život u staroj jezgri, uz doseljavanje velikih obitelji, uređuje se i osnovna školu u staroj palači tako da će se djeca imati priliku pohađati novouređenu školu u staroj gradskoj jezgri. Prvi stanovi, nakon uređenja, trebali bi se dodijeliti u 2023. godini.
  • Zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić naglasio je da je dom ustavna kategorija i da je uloga vlasti osigurati uvjete da društvo, odnosno svi članovi društva mogu imati ugodan i topao dom. Zatim je naglasio obitelj kao ustavnu kategoriju, kao temeljnu zajednicu društva, mjesto gdje se rađa najveći broj djece, u kojoj se pruža ljubav u kojoj se djeca odgajaju kako bi postala konstruktivni članovi društva koji će, uostalom, i plaćati za naše mirovine. Ljudi koji zasnivaju obitelj imaju velik motiv da ulože i osiguraju dodatan stambeni prostor i ugodan i topao obiteljski dom svojoj djeci. Taj njihov doprinos, bez obzira na svjetonazor i tko što misli o braku, obitelji i rađanju djece, trebaju prepoznati svi. Baš zbog tog specifičnog doprinosa obitelji društvu svi trebaju raditi na dobrobiti obitelji i prepoznati taj specifični interes koji subvenciju može značajno dodatno oplemeniti. Naglasio je važnost dodatnog ulaganja u trenutku novogradnje, odnosno subvencioniranje ulaganja iznad standarda, a ne samo naknadnog subvencioniranja renoviranja. Gospodin Ilčić smatra da je važno poticati građenje novih nekretnina (kuća) izvan gradova gdje je prostorna dostupnost veća, a time bi osigurala i redistribucija stanovništva što nam je za Hrvatsko jako važno.
  • Demograf dr. sc. Tado Jurić naglasio je kako je potreban čitav niz mjera, njih oko 100 da bi se u desetogodišnjem razdoblju vidio pozitivan rezultat. Ipak, izdvojio je dvije mjere koje bi u Hrvatskoj već danas donijele pozitivne promjene – jedna od njih je uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka, a druga je omogućavanje rada na daljinu kojim bi se omogućio život u necentraliziranim dijelovima Hrvatske.
  • Predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja gđa. Ružica Mandić rekla je kako se broj djece uzima u obzir kao važna kategorija kod subvencioniranja stambenih kredita pa su tako Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita dodali jednu godinu dodatnog subvencioniranja za svako dijete.

 

Uz dr. sc. Zlatka Stapića na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora na temu Mladi i rješavanje stambenog pitanja su iz udruge Obitelji 3plus sudjelovale i dopredsjednica Udruge Đurđica Mostarčić, te voditeljica projekata Udruge Lana Zrakić Fišter.

 

Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

OSTALE VIJESTI