Članovi Obitelji 3plus o troškovima života

Članovi Obitelji 3plus o troškovima života

Članovi udruge Obitelji 3plus podijelili su u javnosti svoje navike potrošnje i metode ušteda s obzirom na rekordan rast troškova života u godini iza nas. Ova tema aktualna je u mnogim kućanstvima diljem zemlje, a posebice u onima s više djece gdje se rast cijena hrane, odjeće, goriva i stanovanja uvelike osjetio.

 

Gostujući u regionalnom dnevniku HTV-a, naša članica – 3plus mama Maja Butorac – navela je kako je planiranje jelovnika u godini iza nas bio pravi izazov jer su cijene hrane rasle svakodnevno, te kako sad pomnije planira potrošnju svake kune/eura pomoću Excel tablice u koju ona i suprug upisuju sve prihode i rashode što im uvelike olakšava planiranje mjesečnog budžeta. Dopredsjednica udruge Obitelji 3plus Đurđica Mostarčić naglasila je pak kako je najbolji recept za uštedu hrane kupovati planski i za duže razdoblje, te što više kuhati kod kuće. Cijela reportaža pod naslovom „Planiranje jelovnika za višečlanu obitelj pravi je izazov“ dostupna je OVDJE.

 

Naši članovi, 3plus obitelji Vuković, Rudar i Plišo, u članku u Jutarnjem listu osvrnuli su se na potrošnju u blagdansko vrijeme, kupnju darova i odlazak na advent. Unatoč poskupljenju cijena hrane, pića i ostalih sadržaja na adventu, ove tri obitelji priuštile su si odlazak na advent u nekoliko navrata, no zaključuju kako je Zagreb definitivno najskuplji i da mnogi drugi gradovi imaju također dobru ponudu sadržaja, a ujedno jeftiniju. Obiteljima koje ne žive u glavnom gradu odlazak u Zagreb na advent često se pretvori u jednodnevni izlet što automatski povećava troškove, pa se na takve izlete ne odlazi često. U kupnji božićnih darova svaka obitelj ima svoje dogovore i trikove za uštedu. Neki roditelji pronađu poklone na web shopovima, neki ulože u praktične poklone poput odjeće i obuće, dok u nekim obiteljima najmlađim članovima posebne želje ispunjavaju bake i djedovi. Cijeli članak objavljen u Jutarnjem listu dostupan je OVDJE.

OSTALE VIJESTI