Konferencija “Stanovanje i demografija” u Europskom parlamentu

Konferencija “Stanovanje i demografija” u Europskom parlamentu

Član Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus dr. sc. Zlatko Stapić sudjelovao je 16. studenoga u Bruxellesu na konferenciji u Europskom parlamentu na temu „Stanovanje i demografija“. Na konferenciji je prezentirao rezultate istraživanja na temu stanovanja i energetske tranzicije koje je Udruga provela.

 

Rezultati istraživanja koje je provedeno u obiteljima s troje ili više djece, a koje smo prezentirali na konferenciji u Europskom parlamentu nedvojbeno pokazuju da su energetska tranzicija i obnova važan čimbenik u podizanju kvalitete života višečlanih obitelji, a za što se i mi kao Udruga zalažemo.

 

Na konferenciji, koju je u Europskom parlamentu organizirao hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić, govorilo se o demografskim problemima, ali i o mogućnostima poboljšanja energetske učinkovitosti objekata. Budući da trošak energenata predstavlja značajan trošak u obiteljskim kućama i stambenim zgradama, u raspravi je zaključeno da se na hrvatskoj, ali i europskoj strateškoj i zakonodavnoj razini treba posebna pozornost usmjeriti na sufinanciranje energetske obnove objekata višečlanih obitelji, jer one su važan činitelj demografske obnove društva.

 

Uz dr. sc. Zlatka Stapića, na konferenciji su govorili i dr. sc. Tado Jurić, profesor demografije, političkih znanosti i povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te dr. sc. Vladimir Soldo s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu koji je govorio o mogućnostima pametnijih rješenja za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

 

Inicijative ovog tipa pokazuju kako je demografska obnova društva kompleksan problem kojem treba pristupiti s posebnom pozornošću, a to je pokazala i rasprava s europarlamentarcima koja je uslijedila nakon izlaganja. Sigurni smo da će rezultati konferencije pomoći u pripremi boljih i novih energetskih, ali i drugih strategija koje će prepoznati važnost višečlanih obitelji i njihov doprinos u obnovi hrvatskog, ali i europskog društva.

OSTALE VIJESTI