Prijedlozi udruge Obitelji 3plus o rodiljnim i roditeljskim potporama

Prijedlozi udruge Obitelji 3plus o rodiljnim i roditeljskim potporama

Na portalu e-Savjetovanja objavljen je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, s konačnim prijedlogom Zakona, a u e-Savjetovanje se svojim komentarima aktivno uključila i udruga Obitelji 3plus.

 

Naši komentari počinju prijedlogom da se utvrdi izuzeće za hrvatske državljane koji su morali otići na rad u inozemstvo, a protekom određenog vremena žele se vratiti u Republiku Hrvatsku. Postojeći Zakon stvara probleme u ostvarivanju prava na potpore. Naime, odlaskom u inozemstvo isti gube pravo na potpore jer nemaju neprekidno prebivalište ili boravište u trajanju od 3 godine. Navedeno izuzeće bit će sukladno politikama (samo)zapošljavanja koje aktivno provode Vlada i nadležno ministarstvo. Također, držimo da je potrebno smanjiti vrijeme evidencije u registru nezaposlenih HZZ-a, posebice mladima koji planiraju obitelj, s važećih najmanje 9 mjeseci na najmanje 3 mjeseca jer trenutna financijska situacija ne ostavlja prostora za nezaposlenost, a zbog postojećeg Zakona isti ostaju bez navedenih prava.

 

Nadalje, predlažemo da zaposleni ili samozaposleni otac ima pravo biti oslobođen od rada na 30 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Razlog tome su daleko veće organizacijske potrebe roditelja, ali i dulje vrijeme oporavka majke. Držimo da je sadašnji broj od predviđenih 15 dana prekratak.

 

Želimo skrenuti pažnju na samozaposlene roditelje (obrtnike, vlasnike OPG-ova, samostalne djelatnike), posebice na one u paušalnom oporezivanju, kojima je trenutno propisana mjesečna osnovica osiguranja. Njihova primanja bit će niža od minimalne neto plaće na mjesečnom nivou! Stoga predlažemo da se uvedu ograničenja kojim minimalna naknada ne može biti niža od minimalnog iznosa neto plaće za samozaposlene roditelje. Isto tako, nove izmjene ne predviđaju porast naknade za roditelje troje ili više djece, a koji koriste roditeljski dopust duže od godine dana. Predlažemo da se za takve roditelje, u vidu demografske mjere, iznađu rješenja za podršku na način da za vrijeme cijelog rodiljnog i roditeljskog dopusta naknada bude prosjek plaće roditelja koji koristi dopust ili barem minimalna plaća (sada je taj iznos 62% minimalne plaće).

 

U potpunosti je neprihvatljivo da se na zahtjeve za ostvarivanje prava koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovoga Zakona primjenjuju zakonske odredbe staroga Zakona, a koji je nepovoljniji za roditelje. Stoga tražimo da se naprave izmjene u nacrtu novog Zakona te da se trenutno stečena prava također usklade s odredbama novoga Zakona, koji je povoljniji za korisnike. Troškovi života svakodnevno rastu te vjerujemo da Vlada Republike Hrvatske, kao i nadležno ministarstvo, mogu i trebaju naći razliku sredstava za trenutne korisnike rodiljnih i roditeljskih potpora.

 

Cijelo e-Savjetovanje dostupno je OVDJE.

OSTALE VIJESTI