Okrugli stol na temu “Hrvatska izumire, što poduzeti?”

Okrugli stol na temu “Hrvatska izumire, što poduzeti?”

U organizaciji Kluba zastupnika Mosta, 12. srpnja u Hrvatskom Saboru održan je Okrugli stol na temu „Hrvatska izumire, što poduzeti?”. Okrugli stol otvorio je saborski zastupnik Marin Miletić, koji je istaknuo da je demografska kriza najveća kriza nakon Domovinskog rata. Okrugli stol moderirala je Petra Mandić, koja je dodatno istaknula da je demografija krucijalni sigurnosni i strateški problem Hrvatske.

 

Govornici na Okruglom stolu bili su prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Tado Jurić, profesor demografije, političkih znanosti i povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus. Teme o kojima su govornici iznijeli svoja razmišljanja odnosile su se na tri cjeline Okruglog stola – statističke pokazatelje, ekonomske i sigurnosne posljedice, te potencijalna rješenja.

 

Predsjednik udruge Obitelji 3plus izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić među ostalim je naglasio kako je za hrvatsku demografiju od presudne važnosti prepoznavanje obitelji kao našeg najvećeg nacionalnog blaga. Istaknuo je da je rađanje trećeg djeteta u obitelji jamstvo opstojnosti svakog naroda te kako su dobro promišljene mjere obiteljske i demografske politike ključ rješavanja problema koji je trenutno gorući u Hrvatskoj. Podsjetio je ovom prilikom na tri mjere koje već duže vrijeme predlaže udruga Obitelji 3plus – usvajanje univerzalnog dječjeg doplatka, pronatalitetni dodatak kao financijska stimulacija za treće i četvrto dijete za sve roditelje, te znatno bolje usklađivanje obiteljskoga i profesionalnoga života u vidu stimuliranja rada na pola radnog vremena za roditelje s troje ili više djece. Dodatno je istaknuo i potrebu drugačijeg modela financiranja dječjih vrtića, i to na način kako je riješeno financiranje osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

 

Izv. prof. dr. sc. Tado Jurić posebno je istaknuo kako je potrebno preslikati politike drugih uspješnih država, poput primjerice Mađarske, prema vrijednosti obitelji. Kao jedno od mogućih rješenja demografske problematike naveo je i mogućnost rada na daljinu kao mogući radni aranžman za dio zaposlenika koji bi na taj način mogli živjeti u područjima koja su slabije naseljena. Prof. dr. sc. Saša Drezgić posebno je istaknuo kako u Hrvatskoj demografija trenutno nije percipirana kao strateško bitno područje. Jedan od zaključaka Okruglog stola bio je kako su konkretne mjere demografske i obiteljske politike svakako potrebne, no da je najbolja demografska mjera uređeno i zdravo društvo.

 

Na Okruglom stolu su iz udruge Obitelji 3plus, uz predsjednika Udruge, sudjelovali i dopredsjednica Udruge Đurđica Mostarčić, te član Upravnog odbora Udruge prof. dr. sc. Kristian Jambrošić.

 

Cijelu snimku Okruglog stola pogledajte OVDJE.

OSTALE VIJESTI