Bitan je tata: intervju s glazbenikom Stjepanom Lachom

Bitan je tata: intervju s glazbenikom Stjepanom Lachom

Mladi glazbenik Stjepan Lach je osim glazbene karijere ostvaren i u onoj obiteljskoj. U sklopu kampanje udruge Obitelji 3plus za osnaživanje roditeljske uloge očeva, razgovarali smo sa Stjepanom koji je s nama podijelio dio svoje obiteljske intime.

 

Obitelji 3plus: Stjepane, pandemija koja nas je snašla zadnjih godina promijenila nam je svakodnevicu, kako obiteljsku tako i poslovnu. Kao glazbeniku koji živi od industrije događanja i zabave, kako su izgledale tvoje zadnje dvije godine? To razdoblje je obilježeno i jednim sretnim događajem – rođenjem tvog drugog sina. Kako ti danas izgleda svakodnevica?

Stjepan: Kao glazbenik i osoba koja nema klasičan posao s radnim vremenom, navikao sam na neizvjesnost. Ponekad je teško planirati i mjesec dana unaprijed, ali s koronom je sve to došlo do same krajnosti. Danas izbjegavam pričati o angažmanima dokle god se ne održe jer se zaista lako može dogoditi da sve propadne nekoliko sati prije radi nekog pozitivnog testa ili slično. Ipak, nakon 2020. godine koja je bila za zaborav, zadovoljan sam time koliko posla imam u posljednje vrijeme i 2021. mi je čak i među boljim godinama. Vjerujem da me ova kriza učvrstila u tome što radim te posložila mozak na prave postavke. Rođenjem drugog sina, svakodnevica je postala zahtjevnija, ali i puno radosnija. Najviše vremena provodim sa sinovima i mogu reći da se sreća samo umnožila.

 

Obitelji 3plus: Svjesni smo da su danas poslovni i privatni život teško odvojivi i da utječu jedan na drugi. Kako si ti posložio prioritete? Kako spajaš poslovni i privatni aspekt života?

Stjepan: Obitelj mi je oduvijek na prvom mjestu. Poslovne odluke se donose tako što se u obzir uzme dobrobit obitelji, a supruga je u tome odlična podrška. Prije ulaska u brak donijeli smo najvažnije odluke svjesni svega što one sa sobom nose pa tako i odluku da ćemo živjeti u Ljubuškom. Prilikom poslovnih odlazaka (najčešće) u Zagreb, nastojim što više stvari odraditi u najkraćem mogućem roku tako da mi tada stan koristi samo za spavanje, a dan mi je isplaniran gotovo u minutu.

 

Obitelji 3plus: Kao glazbenik često si zbog angažmana na putovanjima i odsutan iz doma. Kako provodiš vrijeme kad si doma s obitelji?

Stjepan: Kad sam doma sve je podređeno obitelji. Smatram se posvećenim ocem, puno vremena provodim s djecom i suprugom i prijatelji se nerijetko iznenade kad me vide samog očekujući nekoliko metara iza mene dječje korake. Obično djeca u suzama dozivaju mamu, a s našim starijim sinom često se dogodi da se kroz suze zove tata.

 

Obitelji 3plus: Imaš li neke aktivnosti u odgoju djece koje su “tvoje”?

Stjepan: Supruga i ja nemamo neku strogu podjelu tko što radi jer oboje znamo sve što je potrebno. Netko je bolji u jednim stvarima, netko se bolje snalazi u nečem drugom, ali ako bi morao nešto istaknuti kao svoje to je igra. Naravno, za vrijeme igre, u pozadini uvijek svira glazba, a već sad mogu primijetiti da sam zaljubljenost u glazbu prenio i na njih dvojicu.

 

Obitelji 3plus: Često slušamo kako se očevi uključuju više u odgoj djece što su ona starija, kako je kod tebe situacija?

Stjepan: Uključen sam u odgoj djece od samog početka i nije mi problem ostati sam s djecom. Ipak, veselim se i godinama koje slijede. Ne mogu reći da znam iz iskustva što nas sve čeka, ali znam da je radost uvijek veća od zahtjeva i teškoća.

 

Obitelji 3plus: I za kraj, kako bi ti opisao aktivnu ulogu oca u odrastanju djece i kakva je važnost oca u obitelji?

Stjepan: Činjenica je da smo različiti i da će dijete neke stvari lakše i jedino naučiti od majke, a druge od oca. Smatram da su djeca koja imaju tu sreću da odrastaju uz dobrog oca i dobru majku najblagoslovljenija. Veseli me činjenica što u mom društvu ima velik broj posvećenih i aktivnih očeva.

 

 

Stjepanu zahvaljujemo što je podijelio dio svoje obiteljske intime sa svima nama, te njemu i njegovoj obitelji želimo svako dobro!

OSTALE VIJESTI