Reagiranje na prijedlog novog Pravilnika o cijeni osobnih iskaznica

Reagiranje na prijedlog novog Pravilnika o cijeni osobnih iskaznica

Udruga Obitelji 3plus javno se kroz e-Savjetovanje očitovala o prijedlogu novog Pravilnika o cijeni osobnih iskaznica. Novim je Pravilnikom predviđeno povećanje cijena izdavanja osobnih iskaznica, uključujući i osobne iskaznice za djecu, što će imati negativne posljedice i povećane troškove živote za obitelji s više djece.

 

 

Očitovanje udruge Obitelji 3plus, koje je Udruga službeno uputila kroz e-Savjetovanje, je kako slijedi:

 

Kao i ostale građane Hrvatske, i nas u udruzi Obitelji 3plus iznenadila je najava povećanja cijena za izdavanje osobnih iskaznica. Navedena mjera nas posebno brine zbog negativnog učinka koji će, nakon zdravstveno i gospodarski neizvjesne i teške godine, imati na kućne budžete svih obitelji, a posebno obitelji s troje ili više djece.

 

Novi Pravilnik nastavlja s trenutnom praksom važenja dječjih osobnih iskaznica u trajanju od pet godina. No u navedenoj situaciji poskupljenja istih, to znači da obitelj za jedno dijete to povećanje snosi najmanje 3 puta do djetetove punoljetnosti, čime je teret na obitelji s troje ili više djece dodatno povećan. Taj financijski teret može sada biti posebno izazovan, jer su i velike obitelji, kao i svi građani, unazad godinu dana pod povećanim stresom, koji je za neke sigurno bio i egzistencijalan.

 

Stoga i u ovom pogledu potičemo Vladu da djecu iz 3plus obitelji, tj. poželjno iz svih hrvatskih obitelji, oslobodi ovog nepotrebnog troška i time pokaže brigu za djecu, doda pozitivnu mjeru u demografskoj politici koju je Vlada i sama opisala kao problem broj jedan u Hrvatskoj, te održi jedno od važnih predizbornih obećanja*.

 

* predizborno obećanje Vlade: „Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja – odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece“ (iz službenog izbornog programa 2016. Hrvatske demokratske zajednice „Vjerodostojno“, str. 57).

OSTALE VIJESTI