Velika obitelj je igraonica u kojoj se uče važne životne vještine

Velika obitelj je igraonica u kojoj se uče važne životne vještine

Naš 3plus tata i član Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus dr. sc. Kristian Jambrošić predstavio je 13. siječnja 2021. godine u emisiji ‘Izdvojeno’ na Laudato TV-u našu Udrugu. Glavno pitanje emisije koju je vodio Darko Pavičić bilo je vrijedi li danas imati mnogo djece. Datum gostovanja poklopio se s trećom godišnjicom osnutka Udruge, pa je to bila i prigoda istaknuti što je Udruga napravila od svoga osnutka.

 

Kristian Jambrošić prisjetio se razloga zbog i načina na koji je nastala udruga Obitelji 3plus, odnosno želje nekoliko obiteljskih entuzijasta da stvore udrugu koja bi zagovarala i osnaživala obitelji s troje i više djece. „Od samog osnutka našim djelovanjem dajemo pozitivan primjer u društvu kao i mladim obiteljima koji se odlučuju za obiteljski život i proširenje obitelji, te razbijamo društvene stereotipe vezane uz velike obitelji. Posljednja takva aktivnost je anketa koju je provela Udruga, a kojom želimo pokazati kako obitelji s brojnom djecom objektivno ne spadaju u siromašne obitelji s ruba društva, a i subjektivno djecu smatraju svojim najvećim bogatstvom“, istaknuo je Jambrošić.

 

U nastavku emisije Jambrošić je istaknuo kako je u udrugu Obitelji 3plus učlanjeno već više od 1000 3plus obitelji iz svih hrvatskih županija, što vrlo lijepo izgleda na interaktivnoj karti na mrežnim stranicama Udruge. „Također je važno da neprestano potičemo i nove obitelji na učlanjenje jer je važno da nas bude što više kako bismo bili reprezentativna udruga velikih obitelji u Hrvatskoj. Posebno je to važno zato što roditelji u 3plus obiteljima obično nemaju vremena isticati se u društvu pa prividno izgleda kao da takvih obitelji nema, što nije točno“, napomenuo je među ostalim Jambrošić.

 

Odgovarajući na pitanje kakav je život u velikim obiteljima, naš 3plus tata Jambrošić je istaknuo kako je život u velikim obiteljima dinamičan, izazovan, ali i vrlo lijep, te da se čovjek na kraju dana osjeća sretnim. „Svako dijete donosi obogaćenje u svoju obitelj. Velika obitelj je igraonica u kojoj se uče važne životne vještine. Djeca iz velikih obitelji se lakše socijaliziraju, a roditelji uče kako biti organiziraniji i imati manje praznog hoda u svom radu; prisiljeni su biti efikasniji“, dodao je Jambrošić.

 

Na pitanje stigmatizacije u društvu koje još uvijek često s podsmjehom gleda na obitelji s brojnom djecom, Kristian Jambrošić je rekao kako u Udruzi želimo tome doskočiti međusobnom podrškom, promocijom obiteljskog života i dobrim primjerima u praksi. Takav je bio i nedavni izbor za europsku obitelj 2020. godinu za koju je izabrana upravo hrvatska obitelj Toljanić. Također je istaknuo da kao udruga tražimo od mjerodavnih institucija promjene koje trebaju pomoći velikim obiteljima, od rada na pola radnog vremena, poreznih olakšica kod kupovine automobila s većim brojem sjedala, itd. Predstavio je i projekt Obiteljske kartice. Zahvalio je svim dosadašnjim partnerima u ovom projektu i pozvao i sve ostale tvrtke da se priključe i daju svoju podršku velikim obiteljima kroz popuste na svoje proizvode ili usluge.

 

Zaključno, Jambrošić je istaknuo kako djeca u velikim obiteljima uče roditelje odgovornosti, ali ih i izgrađuju i pružaju im zadovoljstvo kad povratno vide plod svog rada i odgoja. Djeca mijenjaju svoje roditelje tako da pomažu u stvaranju dobrog, izgrađenog odnosa i prema drugim ljudima. Djeca nas obogaćuju!

OSTALE VIJESTI