Obitelji 3plus u emisiji HTV-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’

Obitelji 3plus u emisiji HTV-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’

Nastava na daljinu postala je realnost za veliki broj učenika. No pojavio se problem nedostupnosti digitalne opreme kao i vještina za praćenje ovakvog tipa nastave. Tim povodom predsjednik udruge Obitelji 3plus dr. sc. Ivan Malbašić gostovao je 17. studenoga 2020. u popularnoj emisiji HTV-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’ te je zajedno s predsjednicom udruge Profesionalna mreža žena i muškaraca Hrvatske (“PWMN Zagreb”), Marijanom Šarolić Robić, predstavio projekt “Jednake (digitalne) prilike za sve”.

 

Predsjednik Obitelji 3plus tom je prigodom pojasnio kako je došlo do međusobne suradnje na ovom projektu te je naglasio kako udruga Obitelji 3plus aktivno djeluje već tri godine i da trenutno okuplja gotovo 1000 obitelji s troje ili više djece (3plus obitelji) iz cijele Hrvatske. Istaknuo je da je zahvaljujući nizu do sada ostvarenih rezultata i projekata Udruga već postala prepoznatljiva po svom radu. “Kako je u projektu bilo važno da se dođe do čim većeg broja djece, i da u to budu uključene njihove obitelji, pokazalo se da je udruga Obitelji 3plus zapravo idealan partner za provedbu ovog projekta, što je udruga Profesionalna mreža žena i muškaraca Hrvatske i prepoznala. Preko zajedničkih kontakata brzo smo se povezali, osmislili cijeli projekt, pronašli prve korporativne partnere i započeli konkretne aktivnosti”, istaknuo je dr. sc. Ivan Malbašić.

 

Predsjednica udruge “PWMN Zagreb” Marijana Šarolić Robić, govoreći o digitalnom jazu među djecom u Hrvatskoj, pozvala se na istraživanje koje je još u vrijeme početka pandemije provela udruga Obitelji 3plus u više od 2300 obitelji iz svih hrvatskih županija. To je istraživanje pokazalo je da skoro 20% obitelji s troje ili više djece nema prikladnu tehničku opremu za praćenje on-line nastave. Također, čak 40% obitelji je zabrinuto za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu njihovih vještina i znanja za rad i učenje u on-line okruženju.

 

Govoreći o važnosti ovakvih inicijativa za obitelji s više djece, dr. sc. Ivan Malbašić je istaknuo kako su u prvu fazu provedbe projekta u edukaciju uključena djeca iz 40-tak 3plus obitelji. Naveo je i povratnu informaciju jednog tate koji ističe da je današnje društvo nezamislivo bez računala i da je zato potrebno da djeca dobiju odgovarajuća znanja, odnosno da steknu prikladne digitalne vještine. “Pri tome se u ovom programu, odnosno edukaciji, djeca upoznaju sa sadržajem koje nudi digitalno okruženje, ali isto tako stječu i znanja kako se zaštiti u digitalnom okruženju, što je posebno važno baš za djecu kao izloženu skupinu koja nema još razvijenu kritičku svijest. Npr. da ne daju nepotrebno svoje osobne podatke, da paze kakve će tekstove i fotografije objavljivati na društvenim mrežama i da paze kako će općenito upravljati svim digitalnim resursima koji su našoj djeci na raspolaganju”, istaknuo je predsjednik udruge Obitelji 3plus.

 

O mjeri u kojoj je provođenje online nastave izazov za djecu, dr. sc. Ivan Malbašić naveo je primjer iz svog profesionalnog djelovanja. “Kao sveučilišni nastavnik radim sa studentima, dakle odraslim ljudima, i vidim koliko je čak i u tom okruženju izazovno provoditi online nastavu. Tu mislim na sve aspekte nastavnog procesa – od izvedbe predavanja i seminarske nastave, provođenja ispita, pa čak i do održavanja konzultacija. Jako smo puno opterećeni tehničkim detaljima koje je nužno dobro posložiti, jer to je preduvjet da se online nastava uopće može provoditi na predviđeni način. Međutim, čak i kada s tehničke sve izvrsno funkcionira, online nastava i dalje uskraćuje studente, odnosno učenike, jedne komponente školovanja koja je jednako tako važna kao i samo stjecanje znanja, a to je nedostatak socijalne dimenzije koja oduvijek prati proces prenošenja znanja. Ako je to veliki izazov čak i studentima, zamislite u kojoj mjeri je to zahtjevno djeci rane školske dobi koja nisu čak niti samostalna u učenju ili u korištenu adekvatne tehničke opreme. Kroz provedbu ovog projekta poslali smo upite obiteljima koje su se uključile u našu edukaciju o tome posjeduju li računalo i sl., te se 30-tak % obitelji izjasnilo da ne posjeduje adekvatnu opremu za praćenje online nastave. Ono što je izvrsno je da ćemo zahvaljujući tvrtkama koje su prepoznale društvenu odgovornost ovog projekta za određeni broj obitelji nabaviti te im ustupiti i računala za njihovu djecu. Nadamo se kako će nas u tome podržati čim više poduzeća koje ovim putem i pozivamo da se uključe u ovaj projekt”, istaknuo je predsjednik udruge Obitelji 3plus.

 

Nastavno na početni dosta veliki interes članova udruge Obitelji 3plus za uključivanje u ovaj projekt, kao i na prve izrazito pozitivne povratne informacije i roditelja i djece koja su sudionici edukacije, želja nam je u nastavak projekta uključiti čim više 3plus obitelji. U ovom, kao i u ostalim našim projektima, osnažujemo 3plus obitelji i dajemo im konkretnu podršku u njihovim svakodnevnim životnim situacijama. Stoga ovom prilikom pozivamo sve hrvatske 3plus obitelji da se učlane u udrugu Obitelji 3plus (POVEZNICA) kako bi zajedno s nama stvarali bolje i kvalitetnije okruženje za višečlane obitelji u Hrvatskoj.

OSTALE VIJESTI