Priopćenje Europske konfederacije velikih obitelji

Priopćenje Europske konfederacije velikih obitelji

PRIOPĆENJE EUROPSKE KONFEDERACIJE VELIKIH OBITELJI O IZVANREDNOM STANJU ZBOG COVID-19 PANDEMIJE I UTJECAJU NA VELIKE OBITELJI

 

Obitelji s više djece upozoravaju na specifične teškoće s kojima se susreću u vrijeme pandemije

 

Srca mnogih ljudi proteklih su dana dirnule slike obitelji s više djece koje se bore s izazovima svakodnevnog života. Međutim, iza snage i kreativnosti koju pokazuju obitelji s troje ili više djece, krije se niz teškoća koje javnost ne primjećuje:

  • U Njemačkoj su zabilježeni neugodni slučajevi netolerancije. Zato su velike obitelji zatražile izdavanje „potvrde“ kako bi mogle obaviti „ekstra“ veliki šoping bez izlaganja sumnji da nepotrebno gomilaju zalihe.
  • U Španjolskoj je jedan otac kažnjen jer je zajedno sa sinom u autu išao obaviti kupnju za svoju veliku obitelj. Naime, njihova obitelj osim supružnika uključuje i osmero djece, djedove i bake te prabaku, a u Španjolskoj je trenutno zabranjena vožnja više od jedne osobe u autu.
  • U Latviji je tvrtka Samsung pomogla Vladi i omogućila djeci u velikim obiteljima da svatko ima svoj tablet za provedbu nastave na daljinu. Na isti problem ukazale su i udruge velikih obitelji iz Italije i Estonije. Mnoge obitelji s troje ili više djece posjeduju tek jedno ili dva računala, što nije dovoljno za primjerice školovanje petero djece.

Ovo su samo neki od europskih primjera iz života velikih obitelji za vrijeme izvanredne situacije zbog COVID19 pandemije u Europi. U Europi prema podacima Eurostata trećina djece živi s najmanje dvoje braće ili sestara.

 

„Zabrinuti smo“ – ističe Regina Maroncelli, predsjednica ELFAC-a, Europske konfederacije velikih obitelji – „jer su čak i u ovoj izvanrednoj situaciji, obitelji s više djece diskriminirane i zanemarene. Time se stvara dodatna nepravda i unose dodatne poteškoće u već ionako iznimno kompliciranoj situaciji, a koja može imati i vrlo ozbiljne ekonomske posljedice.“

 

Stoga, u ime 25 udruženja iz 23 europske zemlje koje predstavlja, a među kojima je i hrvatska udruga Obitelji 3plus, ELFAC – Europska konfederacija velikih obitelji:

  • Poziva Europsku komisiju, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu za demografiju Dubravku Šuicu da se ubrza i produbi rasprava o „jamstvu za djecu“.
  • Poziva države da uvijek vode računa o broju članova obitelji kod donošenja mjera potpore dohotku te da osiguraju pravo na obrazovanje.
  • Poziva lokalne i državne vlasti da uvedu i/ili poboljšaju obiteljske kartice kao alat za podršku obiteljima i gospodarski oporavak te da međusobno surađuju u cilju osnivanja Europske kartice za velike obitelji.

„Važno je da institucije slušaju obitelji s više djece te da uključe obiteljska udruženja u postupak razrade potrebnih i korisnih mjera za prevladavanje ove izvanredne situacije. Podržavanje obitelji i djece ključno je ulaganje u budućnost koje nas očekuje nakon pandemije koronavirusa“, zaključila je Regina Maroncelli, predsjednica ELFAC-a.

 

U Hrvatskoj udruga Obitelji 3plus trenutačno provodi procjenu utjecaja pandemije koronavirusa na obitelji s djecom. Rezultati procjene bit će dostupni nakon obrade podataka i analize.

 

Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

OSTALE VIJESTI