Istraživanje o utjecaju koronavirusa na obitelji s djecom

Istraživanje o utjecaju koronavirusa na obitelji s djecom

Udruga Obitelji 3plus provela je od 3. do 8. travnja istraživanje u kojem su sudjelovali roditelji iz više od 2300 obitelji iz svih hrvatskih županija. Cilj istraživanja provedenog putem online ankete bio je saznati na koji način pandemija koronavirusa i mjere zaštite koje su na snazi utječu na obitelji s djecom.

 

Već sada su zbog promijenjenih životnih okolnosti u svakoj drugoj hrvatskoj obitelji smanjeni prihodi, a svaka četvrta obitelj s troje ili više djece ima veće mjesečne troškove od prihoda. Posebno je važno istaknuti da je čak 77,1 % ispitanika zabrinuto za budućnost svoje obitelji, a više od trećine roditelja koji su sudjelovali u anketi (36,5 %) izrazito je zabrinuto hoće li imati posao uslijed novonastalih okolnosti. Skoro polovica ispitanika (47,6 %) izrazila je zabrinutost ili jaku zabrinutost za financijsku stabilnost svoje obitelji.

 

Od uvođenja mjera zaštite 43,2 % obitelji ima povećane potrebe za hranom, što je dodatno izraženo kod obitelji s troje ili više djece. Gotovo trećina roditelja tvrdi kako njihova djeca i dalje teško podnose boravak i rad u kući uslijed novonastalih okolnosti. Pokazalo se kako u obiteljima u kojima dvoje ili više članova obitelji radi od kuće njih čak 37,9 % ima tek djelomične uvjete za rad od kuće, dok njih 16,1 % smatra kako nemaju adekvatne uvjete za rad od kuće. Zbog školovanja djece od kuće čak 41,7 % roditelja značajno je dodatno opterećeno. Ta je činjenica još više izražena kod 3plus roditelja, kod kojih je svaki drugi roditelj (49,4 %) značajno dodatno opterećen zbog školovanja djece od kuće.

 

Ostale najvažnije rezultate istraživanja prikazane u obliku priopćenja za medije preuzmite OVDJE, a detaljnije rezultate provedenog istraživanja preuzmite OVDJE.

OSTALE VIJESTI