Obitelji 3plus s vama i u karanteni

Obitelji 3plus s vama i u karanteni

Dragi 3plusovci,

nalazimo se u vrlo izazovnom vremenu u kojemu nas je cijela situacija vezana uz koronavisurs (COVID 19) primorala na niz promjena u našim životima. No budimo svjesni da su naši kapaciteti već kalibrirani za velike stvari. Svaka od naših obitelji prolazi kroz poseban period i važno je da ostanemo pribrani i da ne zaboravimo da najmanje tri para očiju upija atmosferu i uči kako se ponašati iz naših primjera. Kako bi nam svima bilo lakše, kako bi sačuvali mentalno zdravlje, te izvukli najbolje iz vremena koje je pred nama, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta. Pozivamo vas da svoje ideje i dobre prakse koje primjenjujete u ovo vrijeme podijelite s nama na info@obitelji3plus.hr.

 

ZAJEDNIČKI DOGOVORI
Redovito organizirajte obiteljske sastanke na kojima ćete razgovarati o tome tko se kako osjeća u ovoj situaciji, kakvi su izazovi pred nama te što očekujemo i kako tko može doprinijeti boljoj obiteljskoj atmosferi i funkcionalnosti obitelji. Produkt sastanaka može biti i raspored, podjela odgovornosti… Najbolje je da obiteljske dogovore napišete i izložite na neko mjesto koje je svima vidljivo te svako jutro pročitate kako bi se podsjetili i držali dogovora.

 

VAŽNOST STRUKTURE I RUTINE
Dogovorite nove dnevne rutine koje će biti što sličnije dosadašnjim, no malo fleksibilnije. Rutine će svima pomoći da se osjećaju sigurnije, da znamo da imamo vrijeme i da smo isplanirali sve što je potrebno u danu obaviti. Djeca također vole i bolje funkcioniraju kada imaju red.

 

GRADITE OTVORENU I ISKRENU KOMUNIKACIJU
Važno je o svemu otvoreno i iskreno razgovarati s djecom. Naravno, način i informacije potrebno je prilagoditi dječjoj dobi. Također je jako važno filtrirati informacije koje dolaze do nas i provjeriti svaku prije nego joj počnemo vjerovati ili ju slati dalje.

 

ODRŽAVAJTE KONTAKTE
Za održavanje dobrog mentalnog zdravlja važno je da imamo osjećaj povezanosti s drugima. Zato organizirajte i sebi i djeci video pozive s prijateljima i obitelji.

 

GIBAJTE SE
Održavanje tjelesne aktivnosti važno je za jačanje raspoloženja. Frustracija i dosada dolaze s manjkom fizičke aktivnosti. Kreativne ideje za vježbanje, poput postavljanja staza s preprekama u stanu ili vrtu, mogu zaokupiti i roditelje i djecu. Ukoliko nemate ideju – potražite vježbe na internetu. YouTube je pun zanimljivih primjera. U konačnici, pustite omiljenu glazbu i zaplešite.

 

POSTAVITE CILJEVE
Važno nam je da se osjećamo produktivno i dobar je osjećaj kad znamo da smo uz poslove i učenje ovaj period izolacije iskoristili i za još nešto što inače možda ne bismo mogli ili stigli. Bilo da se radi o nekoj igri koju odgađate, o bojanju neke ograde, preslagivanju odjeće, čitanju knjige, učenju neke nove vještine… Predlažemo da razmislite koji bi to osobni i obiteljski ciljevi mogli biti, zapišite ih i izvjesite negdje. Predlažemo izradu mini-panoa na kojem će to sve biti zapisano/nacrtano kako ne biste to izgubili iz vida.

 

OPUSTITE SE
Na kraju, ne zaboravite odvojiti vrijeme i za neku opuštenu aktivnost poput zajedničkog ispijanja kave/čaja, filmske večeri itd.

OSTALE VIJESTI