U Bruxellesu održana Glavna skupština ELFAC-a

U Bruxellesu održana Glavna skupština ELFAC-a

U Bruxellesu je 20. studenoga održana Glavna skupština Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC-a. Glavnu skupštinu ELFAC-a čine izabrani predstavnici svih članica ELFAC-a, a udrugu Obitelji 3plus predstavljao je predsjednik udruge Ivan Malbašić. Skupštinom je predsjedala predsjednica ELFAC-a Regina Maroncelli, a moderirao ju je Raúl Sánchez, glavni tajnik ELFAC-a.

 

Nakon pozdravne riječi predsjednice ELFAC-a, glavni tajnik je prisutne članove Skupštine izvijestio o najvažnijim aktivnostima ELFAC-a u proteklih godinu dana. Kao krovna organizacija na europskoj razini, ELFAC kontinuirano promovira obitelji s djecom, a posebno one s troje ili više djece, te zastupa njihove interese. Tako je u posljednjih godinu dana ELFAC među ostalim uspostavio mrežu Europskih gradova prijatelja obitelji, osmislio je projekt Europske kartice velikih obitelji, proveo je nekoliko istraživanja vezano uz obitelji s više djece te je održao seminar o velikim obiteljima u Europskom parlamentu. Intenzivno se radi na organizaciji desete po redu Konferencije europskih velikih obitelji, koja će od 10. do 12. srpnja 2020. biti održana u Mađarskoj.

 

Predstavnici ELFAC-a sudjelovali su i na nizu događaja vezanih uz obitelji diljem Europe, ali i izvan nje. ELFAC kontinuirano podržava aktivnosti svojih članica, pa su tako od posljednje Glavne skupštine predsjednica i glavni tajnik ELFAC čak tri puta dolazili i u Hrvatsku sudjelujući u izabranim aktivnostima udruge Obitelji 3plus.

 

U drugom dijelu Glavne skupštine potpredsjednica ELFAC-a Elisabeth Müller moderirala je raspravu pod nazivom Uvid u nove velike obitelji, dok je predsjednica ELFAC-a govorila o fenomenu horizontalnog obrazovanja u velikim obiteljima. Predstavnici članica ELFAC-a izvijestili o svojim aktivnostima u proteklih godinu dana. Hrvatski predstavnik Ivan Malbašić dobio je priliku detaljnije predstaviti aktivnosti udruge Obitelji 3plus, koja je istaknuta kao izvrstan primjer da je moguće u kratkom roku osnovati, ustrojiti i u funkciju staviti udrugu građana. Na kraju susreta zanimljivo izlaganje održao je Ignacio Socias, ističući važnost javnog zagovaranja na međunarodnoj razini, a upravo to je ono što ELFAC i radi, zalažući se za bolji položaj i percepciju 3plus obitelji u Europi.

OSTALE VIJESTI