Prva Europska konvencija gradova prijatelja obitelji

Prva Europska konvencija gradova prijatelja obitelji

U sjedištu Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora u Bruxellesu je 19. studenog 2019. održana prva Europska konvencija gradova prijatelja obitelji. Konvenciju je organizirala Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC), čija je članica i udruga Obitelji 3plus. Na ovom događaju okupili su se predstavnici ELFAC članica iz gotovo svih krajeva Europe, a udrugu Obitelji 3plus zastupao je predsjednik udruge Ivan Malbašić. Konvenciji su također prisustvovali i predstavnici različitih institucija iz zemalja članica Europske unije, od državnih tajnika u ministarstvima obitelji, do predstavnika pojedinih regija i gradova koji imaju posebno aktivne obiteljske politike.

 

U uvodom dijelu Konvencije predsjednica ELFAC-a Regina Maroncelli proglasila je prve europske gradove prijatelje obitelji te je predstavnicima tih gradova dodijelila diplome. Posebno vrijedi istaknuti da je jedan od prvih sedam proglašenih europskih gradova prijatelja obitelji i hrvatska metropola – Grad Zagreb. Diplomu je u ime Grada Zagreba primila pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić. Ova diploma je priznanje za izvrsne obiteljske i demografske politike Grada Zagreba koji kontinuirano prepoznaje važnu ulogu obitelji u društvu, a posebno obitelji s više djece. Upravo zbog specifičnih mjera obiteljske politike udruga Obitelji 3plus nominirala je Grad Zagreb za dobivanje ovog specifičnog i vrijednog priznanja.

 

U nastavku Konvencije diskutanti su razmatrali različite aspekte vezano uz obitelji, a posebno one s više djece, naglašavajući važnost obitelji u suvremenom društvu. Jedan od zaključaka Konvencije je da djecu ne smijemo promatrati kao trošak, već da u njih trebamo investirati kao društvo. Da je ta praksa investiranja u obitelji i djecu sve prisutnija u Europi potvrdili su i predstavnici 10-tak europskih gradova predstavivši mjere obiteljske politike koje provode na lokalnoj razini. Bila je to prilika za razmjenu iskustava, ali i za razvijanje novih ideja koje će dodatno promovirati obitelji s više djece kao poželjan i dobrodošao fenomen suvremenog doba.

 

Program Konvencije dostupan je OVDJE.

OSTALE VIJESTI