Prijedlog izmjena uvjeta Natječaja za dodjelu Stipendije Grada Zagreba

Prijedlog izmjena uvjeta Natječaja za dodjelu Stipendije Grada Zagreba

Izrazli smo neslaganje s ograničenjem da samo dvoje djece iz jedne obitelji može koristiti Stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost.

 

Grad Zagreb daje podršku obrazovanju i nagrađuje izvrsnosti učenika, međutim prema uvjetima Natječaja za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost učenicima za školsku godinu 2023./2024., samo dvoje djece iz jedne obitelji može koristiti stipendiju.

Ovaj uvjet dovodi do diskriminacije djece koja dolaze iz većih obitelji. Naime, ukoliko više djece iz jedne obitelji svojim trudom i radom zasluži ovu stipendiju, smatramo da je nepravedno da im se onemogući jednako pravo na nagradu samo zbog broja djece u njihovoj obitelji. Svako dijete treba biti ocjenjivano na temelju vlastitih postignuća i potencijala, neovisno o obiteljskim okolnostima.

Obrazovanje je temelj za budući uspjeh svakog pojedinca, a nagrađivanje izvrsnosti važan je motivacijski faktor. Ograničavanjem broja stipendija po obitelji, de facto se kažnjavaju oni koji imaju više djece. Time se šalje poruka da se trud i rad svakog djeteta ne vrednuju jednako, što nije u duhu pravičnosti i jednakosti.


Stoga smo zamolili da se razmotri ovaj uvjet i u omogući svim izvrsnim učenicima jednaku priliku za stipendiju, bez obzira na broj djece u njihovoj obitelji. Vjerujemo da bi ovakva promjena pozitivno utjecala na motivaciju i postignuća svih učenika koji se prijavljuju za stipendiju.

 

U Gradu su s posebnom pozornošću razmotrili naš komentar te se zahvalili na upućenom prijedlogu. S obzirom na završeno internetsko savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost naš prijedlog da se svim izvrsnim učenicima omogući jednaka prilika za Stipendiju bez obzira na broj djece u njihovoj obitelji u ovom trenutku ne može biti prihvaćen, ali će se o njemu voditi računa prilikom sljedećih izmjena Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost.

OSTALE VIJESTI