Gostovanje na HRT-u na temu izmjena Zakona o doplatku za djecu

Gostovanje na HRT-u na temu izmjena Zakona o doplatku za djecu

„Ako nam je budućnost važna potrebno je ulagati u mlade obitelji i obitelji s djecom. Potrebno je odreći se nekih troškova, može se, ako se hoće, potrebno je na nivou cijelog društva, a posebno Ministarstva i Vlade prepoznati: „Da, to nam je bitno!“ i onda dječji doplatak nije trošak nego nešto što nam je bitno, ako želimo da nas za xy godina ipak bude u Hrvatskoj“, naglasila je dopredsjednica udruge Obitelji 3plus Đurđica Mostarčić, u ponedjeljak 29. siječnja 2024. u emisiji „Studio 4“ HRT4.

 

Prvog ožujka stižu promjene za roditelje i skrbnike, a tiču se prava i iznosa dječjeg doplatka. Oko pola milijuna djece trebalo bi primati doplatak u iznosima od 31, 40, 49, 55 i 62 eura, ovisno o mjesečnom dohotku po članu kućanstva, naime 1. ožujka 2024. stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu (NN 156/23, – ZID ZDD), kojim je povećan dohodovni cenzus sa 70% (309,01 eura) na 140% (618,02 eura) proračunske osnovice. S obzirom na to da proračunska osnovica iznosi 441,44 eura, pravo na doplatak za djecu počevši od 1. ožujka 2024. moći će ostvariti svi čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno u 2023. ne prelazi iznos od 618,02 eura.

 

„Ostaje pitanje koliko to povećanje zaista pridonosi kućnom budžetu, ako gledamo paket pelena 26 eura, za nekakvih 15 do 20 dana, to je zapravo mjesečno povećanje doplatka“, rekla je Đurđica Mostarčić, dopredsjednica udruge Obitelji 3plus. Također je naglasila je da je dobro da se povećava broj djece koja će ostvarivati pravo na doplatak, pitanje je koliko je to dovoljno i koliko će to doprinijeti njihovom budžetu.

 

 „Udruga Obitelji 3plus se zalaže da dječji doplatak bude pravo svakog djeteta i dobro da su kategorije povećane i da bude pravednija preraspodjela, svako povećanje je dobrodošlo. Vlada je naglasila da je cilj promjena sprečavanje dječjeg siromaštva, tako da ostaje pitanje koliko 39 eura ili 49 eura mjesečno po djetetu može koristiti za suzbijanje siromaštva“, komentirala je Mostarčić.

 

U emisiji je spomenuto i istraživanje o kvaliteti života obitelji, koje smo proveli u listopadu 2023. koje je pokazalo da više od 60% roditelja ne koristi dječji doplatak i da više od 90% roditelja smatra da on treba biti 100 eura i više. „Ako djecu slabijeg imovinskog statusa želimo približiti obiteljima koje to nemaju onda je opet pitanje koliko ćemo u tome uspjeti“, naglašava Mostarčić.

Naglasila je važnost šireg pogleda na obitelji, da se u obzir uzme i način na koji obitelj rješava svoje stambeno pitanje i je li obitelj u najmu ili u kreditu ili u vlastitoj nekretnini. Također, pronatalitetni dodatak koji je samo za 3. i 4. dijete pa ako dobijete 5. ne možete ga dobiti. Istaknula je nedostatnost mjera i da smo kao na Titaniku gdje vodu vadimo čašom, ako nam je budućnost važna potrebno je ulagati u mlade obitelji i obitelji s djecom.

 

U skladu s prijelaznim odredbama ZID ZDD-a, na temelju zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnesenih u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 29. veljače 2024., te onih koji budu podneseni u roku od 120 dana počevši od 1. ožujka 2024., pravo na doplatak za djecu, uz uvjet da su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti, priznati počevši od 1. ožujka 2024.

 

Iznimno, za novorođeno dijete pravo na doplatak za djecu pripada od dana rođenja djeteta ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta.

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnosi se područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja, a može se predati i u mirovinskim informativnim centrima u Zagrebu (Gradišćanska 26), Splitu (Matoševa 3), Osijeku (J. J. Strossmayera 3) i Rijeci (Titov trg 8A), kao i u poštanskim uredima na području RH. Također, zahtjev se može podnijeti i usmeno u zapisnik u područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta.

 

Tiskanica zahtjeva dostupna je na mrežnoj stranici HZMO-a, zahtjev je također moguće podnijeti putem e-Usluga HZMO-a u sustavu e-Građani.

 

U emisiji Studio 4 također je gostovala Višnja Matuzić, viša stručna suradnica, specijalistica za mirovinsko osiguranje, doplatak za djecu i nacionalne naknade za starije, HZMO. Emisiju u cijelosti možete pogledati na ovoj poveznici.

 

OSTALE VIJESTI