Gostovanje dopredsjednice Obitelji 3plus u Briefing-u Jutarnjeg lista

Gostovanje dopredsjednice Obitelji 3plus u Briefing-u Jutarnjeg lista

Dopredsjednica udruge Obitelji 3plus gostovala je u Briefingu Jutarnjeg lista gdje je uz mnoštvo korisnih informacija naglasila neke ključne mjere i informacije za obitelji u Hrvatskoj, a osobito za obitelji s troje ili više djece.

 

„Neki roditelj skrivaju od poslodavca da imaju djecu pa on plaća veći porez da bi na kraju godine roditelj sam Poreznoj upravi prijavio svoje dijete kao uzdržavanog člana obitelji i dobio povrat poreza. To se događa zato što poslodavci i radnici kod nas još uvijek najčešće dogovaraju plaću u neto, a ne u bruto iznosu”, ističe Mostarčić koja je Ministarstvu financija predlagala da djeca budu porezna olakšica za oba roditelja, a ne samo za jednog pa olakšicu u pravilu koristi roditelj s većom plaćom. Njezin prijedlog nije prihvaćen.

 

„Ako oba roditelja mogu za isto dijete primiti neoporezivu naknadu za dar za djecu, zašto ne bi oboma bilo porezna olakšica? Najveća demografska mjera je bilo povećanje rodiljnih naknada, ali to je premalo. Po broju rođene djece po jednoj ženi Hrvatska je ispod EU prosjeka”, naglašava Đurđica Mostarčić.

„Ne mislim da ljude treba uvjeravati da imaju više djece, ali ako je netko odlučio imati djecu onda Vlada treba naći način kako mu olakšati. Na primjer, na velike automobile se plaćaju i veći porezi jer spadaju u luksuzne. No, velika obitelj ne kupuje sedmerosjed iz luksuza nego iz sušte potrebe. Također, kod nas je dječji doplatak socijalna mjera, a ne pravo svakog djeteta.

 

Premijer je nedavno najavio da će se ženama povećati broj mjeseci staža za svako dijete. Da, ali prvo morate steći uvjete za odlazak u mirovinu. Zašto se ti mjeseci ne bi unaprijed dodavali stažu? Ne trebamo ništa izmišljati jer mnoge zemlje, na primjer Mađarska, imaju odlične uvjete za obitelji s više od troje djece i njihov broj raste dok kod nas pada.

 

U proteklih deset godina se sa 112.000 smanjio na 95.000. U Mađarskoj se po svakom djetetu koje dobiju roditeljima otpisuje dio stambenog kredita. Razgovaram s roditeljima koje imaju više djece i nitko se nije na to odlučio jer im je država dala 100 eura, ali ako su se već odlučili, društvo to treba honorirati, odnosno vrednovati”, zaključuje Mostarčić.

 

Cijeli članak dostupan je OVDJE.

 

OSTALE VIJESTI