Gostovanje na HKR-u na temu izazova i muka velikih obitelji

Gostovanje na HKR-u na temu izazova i muka velikih obitelji

„Dječji doplatak je sam po sebi problematičan kako je definiran u Hrvatskoj jer nije poticajna mjera, već ovisi o socijalnom statusu, a ne o broju djece. Mi zagovaramo da svako dijete ima pravo na doplatak. To bi onda pokazalo da ova država ima razumijevanja za svako dijete“, naglasio je dr. sc. Kristian Jambrošić, član Upravnog odbora Obitelji 3plus, u utorak 28. ožujka 2023. u emisiji „Argumenti“ HKR-a na temu „Izazovi i muke velikih obitelji“.

 

Dr. sc. Kristian Jambrošić je govorio da u društvu često postoji stigmatiziranje i nerazumijevanje za posebne potrebe kakve roditelji velikih obitelji imaju, od organizacije vremena do resursa s kojima raspolažu i da često poslodavci, pa onda i država, nemaju razumijevanja za iste. Jedan od prijedloga udruge Obitelji 3plus je i da roditelji više djece imaju mogućnost rada na pola radnog vremena s punom plaćom, u tom slučaju država bi nadomještala drugu polovicu.

 

Obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj ima više od 112 tisuća, ali danas često izazivaju čuđenje u društvu. Velike obitelji zasad ne dobivaju potporu od države kakvu bi trebale, nema interakcije i kao da ne postoji svijest da su velike obitelji dio rješenja demografske obnove naše domovine. Uz univerzalni dječji doplatak, rad na pola radnog vremena s punom plaćom, u cijelosti subvencionirane cijene vrtića (po modelu osnovnih i srednjih škola), dr. sc. Jambrošić je spomenuo i još neke korisne mjere kojima bi država mogla doprinijeti, a neke od njih su porezna olakšica kod kupnje veće nekretnine, subvencioniranje cijene električne energije, te porezna olakšica ili subvencioniranje određenog iznosa kod kupnje većeg (adekvatnog) vozila u kojem se može sigurno prevoziti troje ili više djece.

 

Također, dr. sc. Jambrošić je spomenuo kako se trenutno obitelj nalazi u ministarstvu s četiri resora i kako je kao takva možda najmanje zastupljena, te je naglasio važnost osnivanja Ministarstva obitelji s ministrom koji bi bio dopredsjednik Vlade.

U emisiji su također gostovali otac osmero djece Ivica Kovačević iz Koprivnice, te majka troje djece i voditeljica Oratorija za Mame na Jarunu u Zagrebu Josipa Zelenika. Emisiju je vodio i uredio Branimir Gubić. Cijelu emisiju pogledajte na ovoj poveznici.

OSTALE VIJESTI