Obiteljske politike trebaju biti poticaj za sve obitelji s djecom

Obiteljske politike trebaju biti poticaj za sve obitelji s djecom

Predsjednik udruge Obitelji 3plus dr. sc. Ivan Malbašić gostovao je u video podcastu „55 minuta kod Željke Markić“. Komentirao je aktualne politike vezane uz obitelji s djecom te kroz jednostavne i lako razumljive primjere ilustrirao važnost i korist dobro oblikovanih mjera obiteljskih i demografskih politika za cijelo društvo. Osvrnuo se i na ostala područja djelovanja udruge Obitelji 3plus.

 

“Kad govorimo o pomoći općenito, o pomoći države, volio bih istaknuti da država nije neka fizička osoba s vrećom sredstava da taj dobrotvor daje kome hoće. Živimo u uređenoj zajednici, mi smo svi građani države, dioničari te države, imamo dionicu i s tom dionicom dolazimo na glasovanje. Mi smo suvlasnici. Kao suvlasnici te kompanije tj. države očekujemo na neki način da država zadovoljava određeni interes nas suvlasnika. Uzeo bih primjer poljoprivrede. U poljoprivredi ne kažemo: ‘Država troši za poticanje neke kulture’, nego govorimo o poticajima. Državi je u interesu da na primjer ima dovoljno vlastitih resursa, da bude neovisna o drugim zemljama. Nisam vidio u medijima da se to napada zato što je to u interesu države. Država raspolaže dionicama suvlasnika, građana i onda štiti svoj interes. Isto je tako jedan od interesa države da ima građane, da ima ljude koji će puniti proračun državi iz kojeg će se onda namirivati mirovine za postojeće korisnike”, rekao je Malbašić.

 

Govoreći o inicijativama udruge Obitelji 3plus, posebno se osvrnuo na Obiteljsku karticu kao najprepoznatljiviji projekt Udruge. “Svaki član naše udruge automatizmom kada se dovrši postupak učlanjenja dobiva podatke za svoju personaliziranu Obiteljsku karticu. To je kartica koja postoji samo u digitalnom formatu kao mobilna aplikacija. Sve smo samostalno razvili zahvaljujući nizu entuzijasta koje imamo, koji su vanjski suradnici udruge. Svoja stručna znanja uključuju, odnosno doniraju udruzi. Zahvaljujući toj kartici članovi se identificiraju bilo za kupnju na web shopovima naših partnera ili na fizičkim lokacijama pokazom te obiteljske kartice. To je nešto konkretno od koristi članovima”, objasnio je Malbašić.

 

Predsjednik udruge Obitelji 3plus nadodao je i da je udruga prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu ‘3plus budžet’, osiguravši za članove Udruge besplatno financijsko savjetovanje. Stručnjaci iz područja financija usmjeravaju članove u upravljanju obiteljskim budžetom.

 

Cijelo gostovanje predsjednika udruge Obitelji 3plus dr. sc. Ivana Malbašića u video podcastu “55 minua kod Željke Markić” dostupno je OVDJE.

OSTALE VIJESTI