Grad Zagreb predstavljen kao europski grad prijatelj velikih obitelji

Grad Zagreb predstavljen kao europski grad prijatelj velikih obitelji

Grad Zagreb jedan je od gradova koji su uključeni u mrežu Europskih gradova prijatelja velikih obitelji (engl. European Network of Family Friendly Municipalities). Riječ je o inicijativi Europske konfederacije velikih obitelji (ELFAC) koja na europskoj razini promovira one gradove koji posebno podupiru i konkretnim mjerama osnažuju obitelji. Upravo je udruga Obitelji 3plus nominirala Grad Zagreb za primanje u ovu europsku mrežu gradova, želeći dati priznanje za izvrsne obiteljske i demografske politike Grada Zagreba koji kontinuirano prepoznaje važnu ulogu obitelji u društvu, a posebno obitelji s više djece.

 

S ciljem predstavljanja obiteljskih i demografskih politika Grada Zagreba, 17. veljače je u organizaciji ELFAC-a održan studijski posjetu Gradu Zagrebu u obliku webinara. O obiteljskim politikama koje provodi Grad Zagreb govorili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, pročelnica ureda za demografiju Grada Zagreba Mila Jelavić te predstavnici drugih gradskih ureda, dok je o demografskim i obiteljskim u Hrvatskoj govorio demograf dr. sc. Marin Strmota. Kao predstavnici ELFAC-a virtualni studijski posjet moderirali su glavni tajnik ELFAC-a Raúl Sánchez te predsjednica ELFAC-a Regina Maroncelli.

 

O važnosti lokalnih politika za obitelji i ulozi udruga koje okupljaju roditelje velikih obitelji govorio je predsjednik udruge Obitelji 3plus dr. sc. Ivan Malbašić, koji je među ostalim istaknuo: “S pravom očekujemo da prvenstveno država oblikuje javne politike koje će podupirati obitelji. Međutim, svoj doprinos u podupiranju obitelji nužno trebaju dati i drugi dionici. Tako poduzeća trebaju društveno odgovorno poslovati i pronaći načine da omoguće svojim zaposlenicima da imaju uravnotežen obiteljski i poslovni život. Angažman samih obitelji je također važan jer one kroz organizacije civilnoga društva mogu artikulirati svoje specifične potrebe, ali i svjedočiti o ljepoti i vrijednosti djece u obiteljima. Naposljetku, važnu ulogu igraju i gradovi/općine i zato je ova inicijativa ELFAC-a važna, s obzirom na to da promovira lokalne politike u korist dobrobiti obitelji.”

 

Malbašić je istaknuo da je kod kreiranja obiteljskih politika, bez obzira radi li se o državnoj ili lokalnoj razini, važno poznavati stvarne potrebe obitelji, prepoznati glavne poteškoće i izazove s kojima se obitelji susreću te identificirati konkretne mjere koje će izazvati najveći mogući pozitivni efekt i povećati kvalitetu života obitelji. U tom kontekstu izrazio je zadovoljstvo što Grad Zagreb podupiranje obitelji ne gleda kao trošak, već kao najbolje ulaganje i investiciju u svoju budućnost. “Posebno je to važno iz razloga što je Zagreb glavni grad Hrvatske, a samim time je ono što se događa u Zagrebu u izrazitom fokusu cjelokupne hrvatske, a često i europske javnosti. Nadam se kako će i ostali gradovi i općine slijediti primjere dobre prakse koje Grad Zagreb već provodi u području obiteljskih politika, dajući tako beskompromisnu podršku obiteljima s djecom”, istaknuo je predsjednik udruge Obitelji 3plus u svome obraćanju.

 

Cijela snimka webinara, koji je je realiziran u obliku virtualnog studijskog posjeta Gradu Zagrebu, dostupna je na YouTube kanalu ELFAC-a – OVDJE.

OSTALE VIJESTI