Za nas su svi roditelji s djecom HEROJI

Za nas su svi roditelji s djecom HEROJI

U emisiji Argumenti na HKR-u gostovala je 21. siječnja članica Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus Đurđica Mostarčić. Središnje pitanje emisije bilo je pruža li država dovoljnu podršku obiteljima u vrijeme pandemije i potresa. Govoreći o tome kako su se višečlane obitelji i roditelji snašli u vremenu koje je obilježeno pandemijom i potresima Mostarčić je naglasila da se roditelji u višečlanim obiteljima uvijek nekako snađu. “Roditeljima je danas poseban izazov i kako osigurati da djeca ne provode previše vremena za računalom, nego da su više vani, da se druže, da imaju vrijeme za obiteljske igre ili razgovore, što je velikim dijelom sada nestalo. Onaj temelj što obitelj zapravo stvarno jest poljuljan je u svim ovim novonastalim situacijama”, istaknula je Mostarčić.

 

Govoreći o djelovanju ministarstva u čijoj je nadležnosti obitelj, Mostarčić je istaknula kako nije dovoljno da se neko ministarstvo samo ukrasi imenom obitelji u svom nazivu, već je važno da ministarstvo i radi u korist obitelji. Udruge civilnog društva su tu da upozoravaju na problematiku. “Mi ne možemo odraditi posao ministarstva, ali niti ministarstvo ne treba raditi naš posao, već treba mijenjati zakonske okvire i prilagođavati cjelokupnu politiku”, istaknula je Mostarčić te navela primjere drugih europskih zemalja koje su donijele konkretne mjere kojima potiču obitelji u vrijeme pandemije.

 

S obzirom na to da se kod pitanja uvođenja odgovarajućih mjera obiteljske politike uvijek nameće pitanje koliko će to sve koštati, Mostarčić je naglasila da se ulaganje u obitelji s djecom ne smije gledati kao trošak. “Ulaganje u poljoprivredu se također ne gleda kao trošak, nego kao poticaj, što je i primjereno jer trebamo imati poticaje u području poljoprivrede. Vrijeme je da prestanemo gledati na ulaganje u obitelji s djecom kao na trošak i da umjesto toga govorimo o poticajima obiteljima. Velika je razlika u broju obitelji koje imaju dvoje djece u odnosu na obitelji koje imaju troje djece, i upravo je tu potrebno napraviti dodatni iskorak kako bi se obitelji koje žele imati djecu odlučile imati još jedno dijete”, istaknula je Mostarčić.

 

“Za nas su svi roditelji, bez obzira na to imaju li jedno ili dvoje djece, a pogotovo oni koji imaju troje ili više djece – heroji. Sve one svakodnevne aktivnosti koje se ne vide, sva ona briga i skrb koju roditelji pružaju djeci, svo vrijeme i resursi koje roditelji ulažu da bi odgojili i podigli djecu je ono zbog čega svakom roditelju treba dati medalju”, naglasila je Mostarčić u svojoj završnoj poruci.

OSTALE VIJESTI