Radionica ELFAC-a o inicijativi EU „Child Guarantee“

Radionica ELFAC-a o inicijativi EU „Child Guarantee“

Europska komisija je nedavno pokrenula konzultacije vezane uz novu inicijativu nazvanu „The Child Guarantee“ (CG). Cilj inicijative je zaštita ranjive djece u Europi koja zbog siromaštva ili socijalnog isključivanja nemaju pristup besplatnom zdravstvenom sustavu, besplatnom školovanju, besplatnoj edukaciji i skrbi u ranom djetinjstvu, pristojnom mjestu stanovanja te adekvatnoj prehrani. Više informacija dostupno je OVDJE.

 

Kako bi se ova tema bolje približila zainteresiranoj javnosti, pojasnio njezin potencijal i moguće implikacije, Europska konfederacija velikih obitelji – ELFAC, u čijem je punopravnom članstvu i udruga Obitelji 3plus, organizirala je 17. rujna online radionicu za svoje članice. Uvodnu riječ dala je Kinga Joo – potpredsjednica mađarske 3plus udruge NOE i ujedno članica Europske ekonomske i socijalne komisije (EESC), a o temi je predavanje održao Hugh Frazer, koordinator tima Europske unije koji je napravio nacrt studije izvedivosti ove inicijative. Sastanku su nazočili predstavnici iz ukupno 13 država članica ELFAC-a, a ispred udruge Obitelji 3plus sastanku je nazočio dr. sc. Kristian Jambrošić, član Upravnog odbora.

 

Na sastanku je pojašnjena kronologija pokretanja ove inicijative, trenutna situacija s prihvaćanjem zaključaka tima koji je napravio studiju izvedivosti te implikacije za budućnost i zakonodavstvo država članica EU na temu brige o djeci, posebno ako se uzme u obzir da je čak 1/4 djece koja žive u Europi u opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti. Sama inicijativa usmjerena je prema četiri ciljane grupe djece: djeca koja borave u institucijama, djeca s invaliditetom, djeca s poviješću migracije (uključujući djecu izbjeglica) te djeca koja žive u nesigurnim obiteljskim situacijama. Istaknuti su izazovi u osiguravanju efikasnosti CG inicijative te su prikazane mogućnosti za korisnike CG-a, posebno uzimajući u obzir trenutnu situaciju s pandemijom virusa Covid-19 koja utječe na sve ljude, pa tako i na djecu.

OSTALE VIJESTI