Stavovi političkih stranaka uz prijedloge mjera obiteljske i pronatalitetne politike

Stavovi političkih stranaka uz prijedloge mjera obiteljske i pronatalitetne politike

Udruga Obitelji 3plus, koja zastupa interese obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece (3plus obitelji), provela je upitnik o stavovima političkih stranaka vezano uz konkretne prijedloge mjera obiteljske i pronatalitetne politike. Cilj upita je informirati 3plus obitelji i cjelokupnu hrvatsku javnost o stavovima političkih stranaka vezano uz mjere obiteljske i demografske politike koje planiraju provesti ako budu participirale u izvršnoj vlasti nakon izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja 2024.  Upit smo poslali političkim opcijama koje su navedene u posljednjim relevantnim istraživanjima rejtinga političkih stranka/koalicija.

 

Kako je jedan od najvažnijih ciljeva udruge Obitelji 3plus unaprjeđenje zakonodavnog, institucionalnog, financijskog i strateškog okvira u korist obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece, smatramo izrazito važnim da se kandidati za zastupnike u Hrvatski sabor unaprijed izjasne o pitanjima koja su od svakodnevne važnosti obiteljima s djecom. Ovo je tim više važno jer je prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj čak 95.173 obitelji s troje ili više djece u kojima živi više od 500.000 članova (roditelja i djece).

 

Političkim strankama postavljena su tri konkretna pitanja na koja se moglo odgovoriti s DA ili NE, a svoj su odgovor mogle i kratko obrazložiti. Također je bilo omogućeno i predstavljanje dodatnih mjera koje namjeravaju provesti ako budu participirali u izvršnoj vlasti nakon predstojećih izbora za Hrvatski sabor. Pitanja su se odnosila na dječji doplatak, subvencioniranje cijena dječjih vrtića i usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života. Nekoliko stranaka se odazvalo i dostavilo nam odgovor, rezultate dostavljamo u nastavku.

 

Rezultati na sva postavljena pitanja i analiza nalaze se OVDJE. 

OSTALE VIJESTI