Održan treći Europski kongres gradova i općina prijatelja obitelji

Održan treći Europski kongres gradova i općina prijatelja obitelji

Dana 9. studenoga 2022. održan je treći Europski kongres gradova i općina prijatelja obitelji pod nazivom „Rušenje prepreka: lokalne obiteljske politike za budućnost mladih“. Kongres je organizirala Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC), a na kongresu je sudjelovala i udruga Obitelji 3plus.

 

U 2022. obilježavamo Europsku godinu mladih, tako da su teme kongresa bile „Što mladim ljudima zaista treba?“ i „Inovativne politike koje podržavaju mlade ljude u njihovim životnim projektima“, pri čemu su izlagači iz država diljem Europe navodili potrebe mladih i mjere kojima im se može poboljšati život u lokalnim zajednicama. Na kongresu je naglašeno kako je potrebno pokrenuti nove politike koje bi dale budućnost lokalnim zajednicama te privukle mlade ljude i obitelji koje se suočavaju s brojnim barijerama pri osnivanju obitelji. Potreban nam je integrirani sustav politika koje podržavaju dobrobit obitelji – jedan je od zaključaka kongresa.

 

Mladi su se izjasnili da u Europskoj godini mladih najviše žele da donositelji odluka i društvo u cjelini više slušaju njihove potrebe, te da se fokusiraju na temu poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja i dobrobiti mladih s obzirom da su oni generacija koja je najviše pretrpjela tijekom pandemije COVID-19. Sudionici kongresa u dobi od 16-34 godine naveli su neke probleme koji brinu mlade poput straha od pronalaženja posla u ovim vremenima kriza (bolest COVID-19, rat), povećanje cijena stanovanja, pristup boljim školama, problemi s održavanjem partnerskih veza i dubljom povezanosti, te dvoumljenje o osnivanju obitelji.

 

Na samom kraju konferencije predsjednica ELFAC-a Regina Maroncelli navela je kako su mladi ljudi zabrinuti oko budućnosti s obzirom na krize u društvu i mnoge druge barijere s kojima se suočavaju, i kako lokalne zajednice moraju biti naklonjene obiteljima, te omogućiti pozitivno okruženje i dobrodošlicu za mlade ljude u vidu različitih mjera kako bi ih uspjeli privući i zadržati.

OSTALE VIJESTI