Završile edukacije o digitalnoj pismenosti za djecu – imamo 100-tinjak novih digitalnih znalaca

Završile edukacije o digitalnoj pismenosti za djecu – imamo 100-tinjak novih digitalnih znalaca

Krajem travnja 2021. godine završile su edukacije o digitalnoj pismenosti za 102 djece članova udruge Obitelji 3plus, a njih 34 dobilo je prijenosna računala koja im omogućavaju praćenje nastave na daljinu. Rezultat je to projekta započetog u studenom 2020. godine koji se nastavlja i u 2021. godini i to zbog velikog uspjeha postignutog u svega nekoliko mjeseci..

 

U edukacijama su sudjelovala osnovnoškolska djeca iz 50-tak obitelji članova Udruge diljem Hrvatske i to u dobi od 1. do 8. razreda. Ovisno o dobi, djeca su bila podijeljena u grupe i koristila alate s različitim stupnjem složenosti. Gotovo polovica djece koja su sudjelovala na edukacijama, čak njih 46, trenutno pohađa 3., 4. ili 5. razred. Na edukacijama o digitalnoj pismenosti sudjelovalo je 32 djece 1. i 2. razreda te 24 djece koja trenutno pohađaju 7. i 8. razred.

 

Djeca i roditelji ne skrivaju zadovoljstvo edukacijom u sklopu koje su osmišljavali vlastitu tvrtku, za koju su izrađivali potrebne sadržaje. 3plus tata Dane istaknuo je: „Edukacija koju pohađaju naša djeca zahvaljujući udruzi Obitelji 3plus, a izvodi Algebra, iznimno je korisna i na zabavan način pomaže djeci da upoznaju nove i korisne računalne alate na njima primjeren način.”, dok je Lav (10 godina) rekao: “Meni je fora kako radimo na računalu i bilo je baš zabavno. Najbolje mi je bilo kako smo radili logo za svoju tvrtku. Moja tvrtka radi romobile za trikove i zove se Val.”

 

„S obzirom da imamo četvero ‘školaraca’, još jedno računalo puno nam znači jer uvelike olakšava i ubrzava ispunjavanje školskih obaveza. Online nastava s troje djece na jednom računalu s kamerom bila je popriličan izazov za nas. Zahvaljujući vama, nećemo opet morati pokušavati izvesti neizvedivo. Sve će biti puno jednostavnije.”, pohvalila je inicijativu 3plus mama Marta, pritom se zahvalivši na donaciji računala. Ilka (13 godina) rekla je: “Smatram da će mi to dosta koristiti u životu i zanimljivo mi je kako radimo tu tvrtku. Brat i sestra imali su nastavu prije mene i rekli su što su radili. Zapravo sam jedva dočekala da to počnem raditi.”

 

U sklopu ove inicijative Algebra kao partner provodila je program digitalnog opismenjavanja tijekom kojeg su osnovnoškolci osmišljavali vlastitu tvrtku za koju izrađuju sve potrebne sadržaje. Stekli su znanja iz programiranja, grafičkog i web dizajna, te se bavili izradom animacija. Učili su o temi “Sigurnost na internetu”, a kao mali direktori vlastite tvrtke prikupljali su informacije, kreirali vizualni identitet svoje tvrtke te pokretali i marketinšku kampanju. Inicijativu Jednake (digitalne) prilike za sve uz Algebru podržavaju i Kraš te Wiener osiguranje.

 

Podrška od strane kompanija koje podržavaju inicijativu te izvrsne reakcije svih koji su do sada obuhvaćeni inicijativom potaknuli su udrugu PWMN Croatia da s njom nastavi i dalje. U drugoj fazi cilj je da još 116 djece iz velikih obitelji prođe edukaciju digitalne pismenosti. Osim njih želja je u projekt uključiti i 100 djece slabijeg imovinskog stanja te bez odgovarajuće roditeljske skrbi i s problemima u ponašanju iz institucija diljem Hrvatske. U edukacije se planira donirati i dodatnih 60 računala.

 

„Nastavljamo s projektom i dalje u 2021. godini te osim korisnika udruge Obitelji 3plus uključit ćemo i drugu djecu, koja se nalaze u institucionalnoj skrbi, kao i djecu slabijeg imovinskog stanja. Nijedno dijete ne bi smjelo ostati izostavljeno, a mi im zajedno našim nastojanjima želimo otvoriti vrata bolje budućnosti, već danas. Nadamo se da će i druge tvrtke u Hrvatskoj prepoznati ovu problematiku i podržati našu inicijativu“, poručila je Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge PWMN Croatia.

 

Uključite se i vi u ovu inicijativu i svojom donacijom pomozite u uklanjanju digitalnih podjela među djecom i svima omogućite iste (digitalne) prilike za uspjeh! Javite nam se na info@obitelji3plus.hr ili na info@pwn.hr.

OSTALE VIJESTI