Đurđica Mostarčić na HRT-u: „Više djece – više veselja!“

Đurđica Mostarčić na HRT-u: „Više djece – više veselja!“

U popularnoj emisiji HTV-a „Dobro jutro, Hrvatska“ 16. prosinca gostovala je Đurđica Mostarčić, članica Upravnog odbora udruge Obitelji 3plus. Emisija je bila usmjerena na specifičnosti, pa i probleme obitelji s više djece u aktualnom vremenu korona krize, ali Mostarčić je naglasila da su i te situacije izvor veselja u obiteljima. „Veselje je kad tinejdžer ili malo dijete uleti u kadar jer radiš od kuće, ali i kako osigurati računalo za svako dijete. Naime, i u obiteljima s dvoje djece, a pogotovo s troje, četvero ili više djece, događa se situacija da imate različite školske uzraste i da svatko treba računalo u isto vrijeme. Ili situacija u kojoj se roditelji moraju snalaziti i biti i učitelji, objašnjavati djeci nešto što niti njima u nekom trenutku nije baš poprilično jasno, i tako iznijeti još jednu dodatnu ulogu – kako biti učitelj.“

 

U emisiji se posebno osvrnula i na nedavno provedeno istraživanje koje je provela Europska konfederacija velikih obitelji o mjerama kojima druge europske zemlje podupiru obitelji tijekom pandemije koronavirusa. Istaknula je kako su neke zemlje pomagale financijski, neke su obiteljima s više djece podijelile računala, dosta zemalja pokrenulo je određene telefone pomoći obiteljima. Posebno je zanimljiva mjera Rumunjske koja je automatikom produljila porodiljne dopuste, tako da se žene kojima je isticao porodiljni dopust u tom trenutku nisu trebale vraćati na posao.

 

U dijelu emisije tema je bila demografija, u okviru čega je gospođa Mostarčić iznijela niz brojki i podataka, no ipak je istaknula kako udruga Obitelji 3plus nije udruga koja se bavi demografijom. „Mi smo vesela skupina mnogih entuzijasta u koju je ovih dana ušla i 1000-ta 3plus obitelj, i koji želimo svojim načinom života potaknuti institucije i društvo da budu društvo prijatelj obitelji. Mlada smo udruga osnovana tek 2018. godine te smo se odmah nakon osnutka ponudili ministarstvu obitelji za pomoć. Smatramo da se čak i nekim sitnim izmjenama zakonske regulative može značajno doprinijeti obiteljima u Hrvatskoj. Na raspolaganju smo i bilo bi nam jako drago da budemo dio radnih skupina i da možemo doprinijeti našim znanjem i osobnim iskustvom“, istaknula je Mostarčić.

 

Pred kraj gostovanja Mostarčić je istaknula i da je dječji doplatak u Hrvatskoj trenutno samo socijalna mjera, a ne pravo svakog djeteta, što je jedan od prijedloga udruge Obitelji 3plus. Također je dotaknuto pitanje mjere roditelja odgojitelja, što je trenutno omogućeno u Gradu Zagrebu, pri čemu je Mostarčić istaknula kako je upravo jedan od prijedloga udruge Obitelji 3plus povezan i uz tu mjeru koja bi uz određene dorade bila izvrsna za cijelu Hrvatsku.

 

Na kraju, možemo se samo složiti sa zaključkom voditelja koji je u završnoj misli izrazio nadu da ćemo u Hrvatskoj, umjesto velikih strategija, planova i ideja, dobiti i neke konkretne mjere koje će pomoći ljudima s više djece da lakše prebrode krizu, i život uopće.

 

Cijeli prilog u kojem je gostovala Đurđica Mostarčić dostupan je na HRTi multimedijskoj platformi.

OSTALE VIJESTI