Priopćenje povodom izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Priopćenje povodom izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Pozdravljamo svaki napor Vlade da rastereti i pomogne obiteljima s djecom. Novim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje stupaju na snagu 1. travnja 2020. između ostaloga se najveći mogući iznos potpore za zaposlene ili samozaposlene roditelje u drugih šest mjeseci od rođenja djeteta umjesto trenutnih 3.991 kuna diže na 5.654 kune. Iako je to pomak na bolje, za one roditelje koji imaju višu plaću od toga iznosa to i dalje znači smanjenje prihoda, čime su ti roditelji penalizirani zbog rođenja djeteta. Uz to, i dalje ostaje naglašen problem tretiranja rodilja koje su izvan sustava rada, a za koje je rodiljna naknada i dalje neprimjereno niska. Spomenutoj mjeri treba dodati i nužnost podizanja naknada za treće i svako slijedeće dijete koja sada iznosi samo 2.328 kune. Za obitelji s više od troje djece to nikako ne može biti adekvatan iznos. Ukoliko se ne krene sa sustavnim promjenama – neće doći do pozitivnih pomaka, a pogotovo ne do promjene demografskih trendova.

 

Kao što smo već i ranije predlagali, potrebno je prije svega iz temelja promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencije pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera – ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete.

 

Velike obitelji često ne osjećaju stvarnu brigu u društvu, često ih se stigmatizira i prema njima gleda s određenim predrasudama. Udruga Obitelji 3plus želi pomoći da se takvi stavovi u društvu promjene. Smatramo da je potrebno napraviti popis postojećih demografskih i obiteljskih mjera kako bi svi potencijalni korisnici mogli s njima biti upoznati. Također je potrebno izračunati postotak BDP-a koji Hrvatska izdvaja za obiteljske potpore te ga usporediti s drugim zemljama u EU. Službene statistike Eurostata pokazuju da je Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obitelji, dok smo istovremeno nažalost pri vrhu zabrinjavajućeg trenda depopulacije europskih zemalja.

 

Cijelo priopćenje udruge Obitelji 3plus povodom izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama pročitajte OVDJE.

OSTALE VIJESTI