Vodstvo Udruge sastalo se s ministricom za demografiju

Vodstvo Udruge sastalo se s ministricom za demografiju

Na inicijativu Udruge obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) u četvrtak, 10. listopada, održan je sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na kojem je predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić sa svojim suradnicima iznio konkretne prijedloge s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske.

 

Predstavnike Obitelji 3plus u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku primili su ministrica Vesna Bedeković i njezini suradnici Domagoj Novosel i Ivana Udovičić. Uz predsjednika, ispred udruge Obitelji 3plus sudjelovali su i članovi Upravnog odbora Đurđica Mostarčić i Kristian Jambrošić.

 

Potrebno je korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencioniranje potreba višebrojnih obitelji poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera – ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete. Neki su to od zahtjeva koje je predsjednik udruge Ivan Malbašić sa svojim suradnicima iznio na sastanku s ministricom Vesnom Bedeković. Ministrica je predstavila svoj dosadašnji rad u Ministarstvu, a posebno rad na izradi Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske. Dodatno je istaknula spremnost na suradnju s civilnim sektorom i saslušala prijedloge udruge Obitelji 3plus koje će razmotriti sa svojim suradnicima.

 

Udruga Obitelji 3plus predlaže konkretne mjere s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske, koje su dostupne kao dodatak ovoj vijesti. Među ostalim, Udruga traži i da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status roditelja odgojitelja. Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb. Sam ministar financija Zdravko Marić proteklog je mjeseca na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“ istaknuo kako „poreznim sustavom ne možemo riješiti sve probleme, ali da i taj sustav može dati svoj doprinos i stimulans, između ostalog i kod demografskih problema”. Istaknuto je to dakle kao apsolutno pitanje broj jedan u Hrvatskoj.

 

Udruga Obitelji 3plus stoga očekuje da ih se uključi u radne skupine Ministarstva imajući u vidu da se Udruga zalaže za poboljšanje uvjeta čak 112.830 obitelji s troje ili više djece. Udruga također naglašava da pozdravlja izjave svih ministara u Vladi RH usmjerene u tom smjeru, no smatra kako je naše društvo i dalje tek deklarativno društvo prijatelj obitelji, a posebno s više djece. “O tome je li nešto prvi prioritet ili ne iščitava se iz zakonskih propisa, ali i iz pozicija državnog proračuna koje te propise prate. S obzirom da se očekuju promjene mnogih značajnih zakona, ali i predstavljanje nacrta proračuna za 2020. godinu, imati ćemo priliku vidjeti u kojoj je mjeri demografsko pitanje zaista pitanje broj jedan u Hrvatskoj”, istaknuli su predstavnici udruge Obitelji 3plus.

 

 

PRILOZI:

 

Prijedlozi upućeni u e-Savjetovanje o izmjenama Zakona o doplatku za djecu dostupni su OVDJE.

 

Prijedlozi vezani uz porezne izmjene i druge mjere, s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike u Republici Hrvatskoj dostupni su OVDJE.

OSTALE VIJESTI