Predstavnici udruge Obitelji 3plus traže porezne izmjene

Predstavnici udruge Obitelji 3plus traže porezne izmjene

Na inicijativu udruge Obitelji 3plus u četvrtak, 12. rujna 2019. godine, održan je sastanak u Središnjem uredu Porezne uprave, na kojem su predstavnici Obitelji 3plus iznijeli prijedloge vezane uz porezne izmjene, a koje za cilj imaju unaprjeđenje obiteljske politike u Republici Hrvatskoj.

 

Predstavnike Obitelji 3plus u Poreznoj upravi primili su pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša i njegove suradnice, dok su udrugu Obitelji 3plus na sastanku zastupali predsjednik Ivan Malbašić i članica Upravnog odbora Đurđica Mostarčić.

 

Udruga Obitelji 3plus pozvala se na govor ministra financija Zdravka Marića na Večernjakovoj konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” održanoj 6. rujna 2019. godine. U svom je govoru ministar Marić između ostaloga rekao kako “poreznim sustavom ne možemo riješiti sve probleme, ali da i taj sustav može dati svoj doprinos i stimulans, između ostalog i kod demografskih problema”, što je istaknuo kao apsolutno pitanje broj jedan u Hrvatskoj. S ovom izjavom ministra Marića udruga Obitelji 3plus se u potpunosti slaže te je stoga i predložila konkretne mjere s ciljem olakšavanja podizanja djece, a posebno u obiteljima s troje ili više djece.

 

Obitelji s više djece tijekom njihovog odrastanja imaju povećane troškove za stanovanje, školovanje i osnovne životne potrebe koje uglavnom podmiruju kreditima ili drugim oblicima zaduživanja koji često puta imaju gotovo cjeloživotni rok otplate. Važno je za napomenuti da je, nažalost, u Republici Hrvatskoj sve manji broj obitelji s troje djece, a pogotovo s više od troje djece, te je samim time i mali broj roditelja, posvojitelja, zakonskih zastupnika i dr., odnosno obitelji koje konzumiraju pravo na uvećani osobni odbitak s osnova uzdržavanja troje, četvero ili više djece. Također, nažalost, prosječni osobni dohoci su manji od iznosa neoporezivog dijela dohotka već s dvoje uzdržavane djece. Iz navedenog proizlazi da bi utjecaj izmjene Zakona i Pravilnika na prihode državnog proračuna bio zanemariv, a za obitelji s više djece veći primitak bilo koje naravi puno znači.

 

Također, u državama članicama Europske unije trend je poreznog rasterećenja obitelji s djecom, posebice s više djece, a najnoviji primjer je i prijedlog premijera Mađarske, Viktora Orbana, o doživotnom neplaćanju poreza na dohodak za roditelje s četvero ili više djece.

 

U svojim prijedlozima udruga Obitelji 3plus iznijela je 12 konkretnih mjera za koje smatra da će u bitnome doprinijeti unaprjeđenju obiteljske politike. Neki od prijedloga odnose se na izmjene vezano uz priznavanje osobnog odbitka, stipendiranje i nagrađivanje učenika i studenata te na subvencioniranje kupnje vozila i stambenog prostora. Dodatno, neki od prijedloga vezani su uz bolje uređenje prava bolovanja za roditelje te uz oslobađanje naknada za obnavljanje (ponovno izdavanje) osobnih dokumenata.

 

Nakon što su detaljno upoznali ravnatelja Porezne uprave sa svim prijedlozima, predstavnici udruge Obitelji 3plus izrazili su nadu kako će poticaj za čim skorije porezne izmjene biti ne samo prijedlozi koji dolaze od samih 3plus roditelja, već svakako i izjave ministra Marića vezane uz porezni sustav i demografske probleme.

 

Cjeloviti dokument s predloženim izmjenama nalazi se OVDJE.

OSTALE VIJESTI